Societat 20/03/2015

Els condemnats per terrorisme no podran ser voluntaris

L'edat mínima per fer voluntariat serà de 12 anys i caldrà permís patern

Acn
2 min

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei del voluntariat, que incorpora com a novetat l'eliminació de la possibilitat que els condemnats per terrorisme i tràfic de persones puguin fer tasques de voluntariat. Fins ara l'avantprojecte contemplava prohibir als condemnats per pederàstia i alguns casos de violència de gènere aquestes tasques. Ara s'hi incorporen els condemnats per terrorisme. L'objectiu, segons ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, és evitar que puguin tenir contacte amb col·lectius vulnerables. El projecte de llei també estableix que l'edat mínima per poder fer tasques de voluntariat se situa en 12 anys, sempre amb consentiment patern.

Pel que fa als casos en què els voluntaris tinguin antecedents per altres delictes, la llei estableix que les entitats de voluntariat podran valorar cada cas i les faculta per suspendre tasques. La vicepresidenta ha explicat també que la llei incorpora un article remodelat sobre la compatibilitat del voluntariat amb la feina remunerada a compte aliè, destinat a regular la situació d'aquelles persones que fan voluntariat fora del seu horari laboral. La llei també aclareix la promoció del voluntariat des de les empreses per "evitar la confusió" respecte a la participació dels treballadors a aquestes activitats.

En definitiva, segons Sáenz de Santamaría, la llei fixa un marc jurídic per regular l'activitat del voluntariat. Actualment el 15% de la població espanyola major d'edat fa voluntariat, i aquest tercer sector representa l'1.7% del PIB i genera 2,5% de l'ocupació.

Aprovat el projecte de llei del tercer sector

L'executiu espanyol també ha aprovat el projecte de Llei del tercer sector d'acció social per "potenciar la capacitat d'interlocució de l'Estat" i "facilitar la tasca de les entitats no lucratives", en paraules de Sáenz de Santamaría. La vicepresidenta ha recordat que el tercer sector està integrat a l'Estat per més de 29.000 organitzacions sense ànim de lucre i mig milió de persones que hi treballen amb caràcter retribuït, a més de 90.000 voluntaris.

Entre altres, regula el finançament públic, la normativa sobre mecenatge i la responsabilitat social empresarial, dos elements clau, segons el govern espanyol, per a la implicació de la iniciativa privada.

stats