Societat 15/05/2018

La grada que es va esfondrar amb Iniesta

18 persones queden ferides lleus en una entrevista de Risto Mejide en un camp de futbol de Montjuïc

Pau Esparch
4 min
Onze ferits en trencar-se una grada a Montjuïc en una entrevista de Risto Mejide a Iniesta

BarcelonaUn noi amb la samarreta del Barça atura un totterreny que surt del camp de futbol del Poble-sec. Són dos quarts d'una del migdia d'un dimarts qualsevol, però qui condueix el cotxe amb ulleres de sol és Andrés Iniesta. Ell abaixa la finestra i el noi s'hi acosta per fer-li una foto ràpida amb el mòbil. El cotxe de seguida desapareix carrer avall i al camp de futbol hi queden una desena de vehicles –entre ambulàncies, bombers i policia–. Mitja hora abans, Iniesta era al mig de la gespa artificial i compartia sofà amb Risto Mejide. A banda i banda tenien unes grades plenes de fans del jugador i muntades per a l'ocasió, però després d'uns vint minuts d'entrevista una de les dues grades s'ha esfondrat.

"La grada es movia i ha acabat caient de costat com en efecte dòmino", explica una de les ferides. Les grades eren de tres nivells, el primer gairebé arran de terra. Els que s'hi asseien asseguren que l'estructura no estava collada a terra i que tampoc era gaire ferma. Quan la grada ha cedit, algunes persones han pogut saltar, però la majoria han quedat amuntegades o atrapades per l'estructura i altres han caigut d'esquena. De les 18 persones que han quedat ferides –totes lleus–, dues són nens. Els ferits tenen contusions i lesions de poca gravetat, tot i que han hagut de traslladar 12 dels afectats a centres sanitaris. De fet, l'ARA ha pogut saber que com a mínim tres dels ferits hauran de passar la nit ingressats.

L'entrevista, que ha durat menys de mitja hora, era un dels episodis de 'Chester', l'actual programa de Risto a Cuatro, on els convidats s'asseuen al sofà envoltats pel públic. Els testimonis, que prefereixen no identificar-se ni revelar de quina penya blaugrana són –la crida per trobar la majoria del públic es va fer entre les penyes–, diuen que hi havia unes 15 persones per fila: una cinquantena de persones a cada grada. Estan convençuts que l'excés de persones per fila –hi havia gent de totes les edats– ha provocat la caiguda. "L'estructura tremolava, tothom ha cridat i la grada ha començat a desmuntar-se", recorda una de les ferides. La grada ha cedit cap a l'esquerra i les persones han caigut al damunt de les del seu costat.

Onze ferits en trencar-se una grada a Montjuïc en una entrevista de Risto Mejide a Iniesta

L'esfondrament ha sigut a les 12 del migdia en punt i els ferits han rebut els cops a les extremitats inferiors i a l'esquena. Abans de començar a gravar l'entrevista, alguns dels assistents ja veien que les grades estaven massa plenes: els han fet estrènyer un parell de vegades perquè més persones poguessin seure a cada fila. "Ens hem ajuntat més als laterals, on s'ha concentrat el pes, que al centre", relata un d'ells: "No quedava espai ni per a les jaquetes". Però la grada que ha cedit encara ha aguantat una estona, perquè abans de l'accident s'havia pogut enregistrar la part del programa en què apareixia el pare d'Iniesta.

Quan la grada ha caigut, el públic ha reaccionat i ha intentat aixecar les tarimes. Un d'ells era Robert Manrique, un dels supervivents de l'atemptat d'Hipercor i assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT). Manrique hi era perquè també havia de sortir al programa, igual que un periodista esportiu, malgrat que la seva part no s'ha pogut gravar.

Iniesta i Risto, "en xoc"

Els testimonis asseguren que Iniesta i Risto han quedat "en xoc" quan s'ha esfondrat la grada, però que després s'hi han acostat per interessar-se per l'estat dels ferits. Afegeixen que el presentador de televisió s'ha quedat una estona més entre les ambulàncies per saber com estaven les persones afectades per la caiguda. Les dues grades les havia muntat la productora del programa de televisió, i segons l'Ajuntament de Barcelona no pertanyien al camp de futbol municipal de la Satalia, situat a prop de Montjuïc.

Onze ferits en trencar-se una grada a Montjuïc en una entrevista de Risto Mejide a Iniesta

Tot i que l'aforament per assistir de públic era limitat, els aficionats d'Iniesta han superat totes les previsions. Hi havia tanta expectativa per veure el jugador del Barça que alguns veïns del Poble-sec que sabien que Iniesta seria al camp del seu barri han intentat accedir a l'espai encara que no tinguessin un lloc per seure a les grades. Altres directament s'han enfilat a la muntanya de Montjuïc i han resseguit una part del recorregut del funicular per intentar observar, des de l'aire, com Risto entrevistava Iniesta. La il·lusió s'ha estroncat amb la caiguda de les grades, encara que al final n'hi ha que han aconseguit una foto amb el jugador i d'altres que només han pogut capturar com preparaven el sofà on s'asseuria.

Imatges esborrades

Els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra han inspeccionat la grada que s'ha esfondrat per aclarir el motiu de l'accident. Però mentre no es determinin les causes, Iniesta, Risto i el grup de televisió on s'emet el programa han enviat uns missatges de suport als ferits per Twitter. En el cas de Risto també ha esborrat "per respecte als ferits" les imatges que havia publicat de la gravació al camp del Poble-sec.

Una hora i mitja després de l'esfondrament, el camió del rodatge ja era a l'espai esportiu per recollir les grades. A la tarda la Satalia ha tornat a ser, un dia més, un camp de futbol.

stats