Societat 23/10/2012

Wert assegura que complirà i farà complir la Constitució per "espanyolitzar" els catalans

El ministre d'Educació diu que les seves intencions són "tot el contrari del nacionalisme excloent" i que desitja una "identitat incloent", catalana i espanyola, per als catalans

Efe
2 min
José Ignacio Wert, al Senat aquest dimarts / ZIPI / EFE

MadridEl ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha afirmat aquest dimarts que complirà i farà complir la Constitució, com va jurar en prendre possessió del càrrec, en ser preguntat sobre com "espanyolitzarà" els alumnes catalans. Wert ha respost així al ple del Senat al portaveu d'Entesa Catalana de Progrés, Joan Sabaté, que li havia preguntat sobre "les mesures que pensa impulsar el ministre d'Educació, Cultura i Esport per espanyolitzar els alumnes en la comunitat autònoma de Catalunya".

El ministre, que ha començat breument la resposta en català, ha lamentat que no es captés el sentit complet de les seves paraules i que hi hagués una "mala interpretació" sobre aquesta qüestió, a la qual es va referir en una resposta parlamentària al Congrés el 10 d'octubre. El que va dir, ha explicat basant-se en el diari de sessions, és que el govern tenia aquesta intenció per "permetre que els que estudien a Catalunya sentin el mateix orgull de sentir-se catalans i espanyols".

Wert vol garantir la possibilitat de triar el castellà com a llengua vehicular

Això és "tot el contrari del nacionalisme excloent", segons Wert, ja que ell, ha dit, desitja una "identitat incloent", que els catalans vulguin sentir "harmoniosament" les dues identitats, com la majoria. Ha reiterat que el sistema d'immersió lingüística està perfectament assentat a Catalunya i hi ha jurisprudència en aquest sentit, però, com a membre del govern, la seva obligació és garantir que les famílies que vulguin escolaritzar els fills en castellà com a llengua vehicular puguin fer-ho.

Sabaté ha replicat que la Constitució i la llei es compleixen a Catalunya i ha acusat el ministre d'un ímpetu d'"evangelització laica per espanyolitzar" basat en un "nacionalisme excloent", darrere del qual hi ha un "desconeixement important" de la realitat de l'ensenyament a Catalunya i un qüestionament de la professionalitat del professorat. "Estan vostès incendiant Catalunya, alimentant un nacionalisme que es retroalimenta amb l'altre i posa en perill la convivència", ha rematat.

En una intervenció anterior, el ministre també ha negat qualsevol intenció de l'executiu i de l'avantprojecte de llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) d'envair competències autonòmiques. Però això no implica, opina, renunciar a explotar les possibilitats que la legislació educativa bàsica ofereix per garantir un "mínim homogeni" de qualitat educativa en totes les comunitats, perquè aquesta és l'obligació del govern, ha subratllat en resposta a la senadora del PNB Rut Martínez, que l'havia acusat de voler "recentralitzar" el sistema educatiu.

stats