Societat 06/05/2015

Wert demana que es repeteixi la matriculació escolar a Catalunya perquè es triï el castellà com a llengua vehicular

El TSJC obliga a Ensenyament a informar a tot l'alumnat de l'opció d'estudiar en aquesta llengua durant la inscripció   

Elisabet Escriche
2 min
wert

BarcelonaNou atac judicial al model d'immersió lingüística vigent des de fa més de 30 anys a l'escola catalana. El ministeri d'Educació ha presentat a través de l'advocat de l'Estat un recurs davant el contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè el departament d'Ensenyament informi un per un tot l'alumnat que ha fet la preinscripció per al curs 2015-16 de 1r de primària fins a 4t d'ESO que té l'opció de demanar el castellà com a llengua vehicular. Segons el document judicial al qual ha tingut accés l'ARA, el període de petició ha d'estar obert un mínim de set dies i preferentment durant la primera setmana de maig; si no es compleix, el període haurà d'estar obert en "qualsevol moment".

Alhora el TSJC també ordena que a la classe on hi hagi un alumne que hagi sol·licitat com a llengua vehicular el castellà, es faci un 25% de l'horari lectiu en aquesta llengua a tot el grup, és a dir, l'assignatura de llengua castellana més una altra matèria.

El departament d'Ensenyament té previst pronunciar-se al llarg d'aquest dimecres sobre aquesta decisió. Per la seva banda la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, ha assegurat que l'objectiu és que es repeteixin les inscripcions perquè "un any més el formulari no inclou una casella on les famílies puguin elegir el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament". Per contra, segons Gomendio, als alumnes que manifesten que la seva llengua és el castellà veuen com se'ls indica que rebran atenció individualitzada.

La immersió "s'ha portat a l'extrem"

Segons Gomendio, a Catalunya el sistema d'immersió lingüística "no planteja cap problema", però "s'ha portat a l'extrem" i "només l'assignatura de la llengua castellana s'imparteix en castellà", de manera que el castellà s'equipara a la llengua estrangera. "Considerem que això no suposa respectar el dret de les famílies a elegir el castellà com a vehicular i per això posem en marxa aquesta mesura" davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

No s'anul·laran les preinscripcions

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha aclarit aquest dimecres que el recurs perquè es repeteixin les preinscripcions i s'inclogui l'opció del castellà com a llengua vehicular no invaliden les matrícules ja fetes. "El recurs que ha presentat l'Abogacia de l'Estat no pretén anul·lar la matriculació, la preinscripció és perfectament vàlida, ni afectar el procés de matriculació", ha assegurat el ministre. Segons Wert, la intenció és obrir un "període addicional" perquè les famílies que vulguin una escolarització en castellà puguin triar aquesta opció. "Les famílies no tenen perquè pensar que està en qüestió pel procés, perquè no ho està", ha reiterat.

stats