Societat 30/07/2021

El Zoo de Barcelona aposta per l'alimentació sostenible amb el restaurant La Dama

El model de cuina de proximitat farà que la restauració també sigui coherent amb la lluita contra la pèrdua de la biodiversitat que el zoo defensa

Joana Garreta Passola
2 min
El nou restaurant La Dama del Zoo de Barcelona

BarcelonaEl Zoo de Barcelona ha obert el restaurant La Dama que s’emmarca dins la cuina de proximitat i es basa en una restauració saludable, sostenible i mediterrània. El nou equipament forma part del Pla de Restauració Saludable inclòs dins el Nou Model de Zoo que el consistori va aprovar la primavera del 2019 i es completarà amb dues guinguetes que s’estrenaran per Setmana Santa l’any vinent.

Segons ha explicat la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, amb aquest nou espai es “garantirà” que l’experiència de visitar el zoo sigui completa i ho sigui de forma coherent “amb la filosofia d’aquest model de zoo”, ja que contribueix a “la lluita contra la pèrdua de la biodiversitat en el planeta”. Això es fa amb una restauració que aposta per la sostenibilitat, així com per aliments de proximitat, de temporada, bio i ecològics, alhora que ofereix alternatives per a les intoleràncies, les al·lèrgies i les diferents sensibilitats, com el veganisme i el vegetarianisme.

Bonet ha recordat que “una de les principals causes de pèrdua de la biodiversitat és la pèrdua dels hàbitats” i la causa “en molts casos és l’agricultura intensiva”. Per això apostar per la dieta mediterrània i la cuina de proximitat és important per assolir aquest objectiu.

El director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón, ha explicat que s’ha d’aconseguir que “la gent tingui unes noves actituds” per lluitar contra el canvi climàtic i altres problemes ecològics. Aquesta nova actitud es vol aconseguir no només amb els productes que se serveixen, sinó també aportant informació sobre els plats i els productes, com el valor nutricional, la procedència, els al·lèrgens o si és vegà o vegetarià.

La Dama és un restaurant amb servei de cafeteria que compta amb una terrassa i taules a l’interior. Està situat a la plaça de la Dama del Paraigua, entre el que havien sigut el delfinari i l’Aquarama. En total, té lloc per a 240 persones, tot i que actualment amb les restriccions per la pandèmia l’aforament a l’interior està reduït a la meitat. Aquest nou restaurant és una altra de les accions incloses en la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible a Barcelona aquest any.

El Nou Model de Zoo avança

Dels 64 milions d’euros pressupostats per dur a terme els canvis inclosos en el Nou Model de Zoo, ja se n’han invertit 10 milions des que el pla es va aprovar el 2019. Bonet celebra que “malgrat la pandèmia, les obres han seguit”. Així doncs, el pròxim espai que s’inaugurarà seran les noves instal·lacions d’acollida als casals infantils.

Seguidament, es començarà la primera fase del centre d’interpretació del Sahel –ecoregió que connecta el desert del Sàhara i la sabana, que està més al sud– així com el dels dragons de Komodo. També s’espera estrenar aviat el primer nou equipament des que es va aprovar aquest nou model de zoo. Serà el pavelló d’invertebrats, que ja inclourà des de l’inici un centre d’interpretació que comptarà amb estratègies educatives i de sensibilització utilitzant mitjans audiovisuals.

stats