Marta Almirall: “Traient la pista de gel de la plaça de Catalunya hem guanyat convivència”

La cap del departament de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) considera que la primera campanya de Nadal de Colau ha tingut "un resultat molt positiu"

Amb l’arribada de BComú al poder, eren moltes les veus que es preguntaven com seria el Nadal a la Barcelona de Colau. Després de la polèmica sobre si les festes passarien a anomenar-se solstici d’hivern, finalment el Nadal s’ha celebrat un any més amb la normalitat habitual. Però aquest cop, sense pista de gel, sense l’Ésser del Mil·lenni, retirant les subvencions al Saló de la Infància, però amb un grapat d’activitats per a tots els públics a la plaça de Catalunya. Ha dirigit la programació la cap del departament de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Marta Almirall.

Ara que ja ha acabat, quina valoració fa de la primera campanya de Nadal de Colau?

Ha sigut una campanya amb un resultat molt positiu. Les reaccions del públic han sigut molt bones. Tothom sortia molt entusiasmat de tenir una plaça de Catalunya compartida. S’ha convertit en un punt de trobada per a amics i famílies gràcies a la combinació que hem fet d’activitats infantils i juvenils. Un exemple de l’èxit que han tingut les activitats de la plaça de Catalunya és que hem recollit el doble de cartes als Reis que l’any passat.

Què ha guanyat la ciutat traient la pista de gel?

Hem guanyat convivència, diversitat d’activitats i hem donat feina a 50 companyies del sector teatral. Els comentaris del públic han sigut fantàstics, i l’ambient, molt engrescador.

Els comerciants criticaven que sense la pista de gel perdrien vendes. ¿Les activitats de la plaça de Catalunya també han potenciat les compres?

Sí. D’entrada, compartíem espai amb la fira de comerç responsable. El que hem fet és empènyer la gent a baixar al centre i sortir al carrer. Les activitats han actuat d’esquer perquè les famílies vinguessin a fer un volt amb els nens, i després, molts anessin a comprar. I aquest és el paquet de Nadal que demana el comerç.

Colau va retirar la subvenció al Saló de la Infància perquè l’entrada era cara i moltes famílies no podien anar-hi. ¿Han vingut, aquestes persones, a la plaça de Catalunya?

Jo crec que sí, i és una cosa que m’ha sorprès. Ha sigut un Nadal molt sorprenent i molt màgic. Jo he estat gairebé cada dia a la plaça i he vist moltes famílies humils que volien participar de les diferents activitats. També ha vingut gent dels barris. Prèviament, abans que comencés la campanya de Nadal, s’havia anat a la majoria de barris de la ciutat a recollir missatges i artistes perquè vinguessin després a la plaça de Catalunya.

¿Creu, doncs, que tot i els rumors inicials, hi ha hagut Nadal com a tal a la Barcelona de Colau?

Esclar. Moltes vegades no saps d’on surten els comentaris. Tothom parla i opina, però les coses han sigut tal com s’han vist. Hi hagut campanya de Nadal i hi hagut Nadal a la ciutat. Ha sigut diferent.

Q uè vol dir diferent?

Doncs que no hi hagut pista de gel i hi ha hagut activitats culturals. El carrer és l’espai democràtic per compartir i jo sóc una gran defensora de la cultura.

Finalment, tot i la polèmica inicial, el solstici d’hivern s’ha celebrat només en un espectacle.

Sí. Ha sigut només l’espectacle de les fonts, però tothom s’ho agafa com vol. Ha sigut simplement una anècdota. Per a nosaltres el solstici d’hivern és una font d’inspiració i vam pensar que era maco fer-ne un espectacle. Ara bé, en cap cas havia de substituir el nom del Nadal o de la campanya de Nadal.

Vostè també coordina la cavalcada. A Barcelona no hi hagut polèmica amb la reina maga, però sí que hi hagut més presència femenina a la desfilada.

Sí. Si els reis són tres homes, són tres reis homes i punt. Ara bé, nosaltres donem molt protagonisme a altres papers femenins. Per exemple, la patge Estel té un paper brutal dins la cavalcada i aquest any ha tingut més presència. Aquest personatge va ser creat com una reivindicació en pro dels drets de la dona. Cal recordar, però, que Imma Mayol va fer de rei en una cavalcada de fa molts anys.

El + vist

El + comentat