SOCIETAT
Terres de Lleida 24/11/2021

La federació de dol perinatal fa una crida als hospitals per anar a l’una i millorar l’atenció a les famílies

La presidenta de l’organisme, la lleidatana Montse Robles, és expulsada del grup que treballa aquest protocol dins el seu hospital arran d’unes declaracions a aquest diari

NOEMÍ VILASECA
2 min
Montse Robles en el marc de
 La inauguració de l’espai Empremtes al cementiri de Lleida.

LleidaFa falta consensuar els protocols d’atenció a les famílies afectades per una mort gestacional, perinatal o neonatal perquè tothom rebi el mateix tracte en qualsevol hospital de qualsevol punt del país i l’Estat. En la mateixa línia, cal que els hospitals i les associacions de suport al dol vagin a l’una per millorar l’atenció a les famílies. Igualment, urgeixen canvis legislatius que afavoreixin el reconeixement dels infants morts. Aquestes són algunes de les reclamacions de la Federació Espanyola de Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal (Fedup), presidida per la infermera de l’Hospital Arnau de Vilanova Montse Robles.

Encara hi ha camí per córrer per afavorir les condicions del dol de les mares i els pares que perden el nadó, en part per la falta de formació de bona part del personal d’obstretícia, tal com manifestava Robles al Terres de Lleida del 27 d’octubre. De fet, arran d’aquestes declaracions ha sigut apartada del grup que treballa el protocol d’atenció a les famílies afectades per una mort perinatal.

“Veritats incòmodes”

Alguns centres als quals encara els falta treballar per posar-se al dia en la matèria poden considerar les reivindicacions de la nova federació una amenaça, així com també la seva defensa que les mares que optin per la interrupció de l’embaràs no hagin de desplaçar-se a altres ciutats. Però les associacions que aglutina aquest organisme són d’un altre parer. “Les veritats incòmodes han de servir per mobilitzar-se per treballar conjuntament -apunta el vicepresident del Fedup i representant de l’associació barcelonina Petits amb Llum, Daniel Bonabia-. No pot ser que apartin dels grups de treball de dol perinatal persones expertes que posen sobre la taula les mancances del sistema, com li ha passat a la presidenta de la federació, fet que posa de manifest la dificultat d’avançar en la qüestió”, lamenta.

Montse Robles prefereix no esmentar l’hospital, tot i que es mostra tranquil·la pel fet d’haver donat informació verídica i contrastable i de tenir el suport de la direcció d’infermeria. Tampoc no amaga la satisfacció pel compromís que li ha arribat de la seva àrea d’ampliar les hores de formació l’any vinent. La Fedup no vol entrar en el foc creuat amb organismes o hospitals, sinó treballar de bracet perquè els protocols incloguin les actuacions més adequades i recomanades en les guies de bones pràctiques actuals.

En matèria legislativa, aquests dies es fan passos endavant. Les associacions de suport al dol celebren l’aprovació al Senat, la setmana passada, d’una moció defensada per la senadora per Lleida de JxCat Mayte Rivero per instar el govern espanyol a millorar els mitjans humans i materials per atendre aquests dols i, alhora, establir un permís de maternitat progressiu per a les mares que han patit la pèrdua d’un fill dins el segon trimestre d’embaràs.

D’altra banda, en l’àmbit municipal, la Fedup fa una crida als ajuntaments amb l’objectiu que el 2022 tots els municipis disposin d’un espai de memòria per a aquestes morts. Un indret de pau i respir per a les famílies que carreguen aquesta llosa a sobre. Es tracta de reconèixer una realitat, encara massa silenciada, per apaivagar el dolor indicible que representa el comiat d’un fill.

stats