ARA Mateix 11/05/2021

La UE reclama una indemnització a AstraZeneca en una segona batalla judicial

La Comissió Europea presenta una altra denúncia contra la farmacèutica per incompliment de contracte

2 min
La vacuna d'Oxford i AstraZeneca

Brussel·lesLa guerra entre la Unió Europea i la farmacèutica AstraZeneca està lluny d'acabar-se. De fet, tot just acaba de començar un procés als tribunals que també s'embolica. Brussel·les, amb el suport dels estats membres de la UE, ha presentat una segona denúncia contra la companyia que es resoldrà també als tribunals belgues i que té el doble objectiu de determinar si hi ha hagut un incompliment del contracte i d'aconseguir una indemnització econòmica si així ho determina el jutge. Aquesta causa s'afegeix a la primera, oberta fa dues setmanes, amb l'objectiu primer d'aconseguir l'entrega urgent de les dosis pactades.

El portaveu de Salut de la Comissió Europea, Stefan De Keersmaecker, ha explicat que l'objectiu últim dels dos processos judicials és el mateix: aconseguir les dosis compromeses, però en el primer dels casos es demana al jutge que es pronunciï sobre la "urgència" de l'entrega de les vacunes i en la segona que determini si hi ha hagut o no un incompliment del contracte. AstraZeneca havia d'entregar 300 milions de dosis del seu fàrmac contra el coronavirus fins al juny, i a hores d'ara només n'ha entregat un terç. La Unió Europea reclama que, com a mínim, la companyia entregui 90 milions de dosis de manera cautelar, segons ha explicat el portaveu.

Aquest dimarts s'ha celebrat la primera vista d'urgència per aquesta segona causa oberta i la Unió ha reclamat que la farmacèutica sigui condemnada a una indemnització per "danys i perjudicis", segons explica Europa Press. Mentre que els advocats de la Comissió Europea han al·legat urgència per resoldre el cas vist "l'impacte en les vides humanes, les llibertats fonamentals i la campanya de vacunació", la defensa de la companyia ha replicat que Brussel·les ha aconseguit abastir-se amb altres laboratoris, gràcies als quals té prou reserves per vacunar la ciutadania.

La farmacèutica anglosueca era el pal de paller de l'estratègia europea de vacunació quan la Comissió Europea i els governs la van dissenyar a principis de la pandèmia. Però després dels reiterats incompliments de l'empresa, Brussel·les s'ha encomanat a Pfizer, amb qui ha ampliat el contracte vigent i n'ha signat un de nou. La pròxima vista per al primer cas judicial entre la UE i AstraZeneca serà el 26 de maig pel caràcter d'urgència del procés, mentre que aquest segon cas no implicarà una primera trobada davant els tribunals fins al setembre.

stats