L'anàlisi d'Antoni Bassas: "Pedro Sánchez es vanta d'haver dividit l'independentisme i que ja no es plantegi la via unilateral"

Sánchez: “Hi ha tres elements que formaven part del Procés i que ja estan acabats. El primer: la unitat de l’independentisme avui està trencada. El segon: la via unilateral. Avui, no es planteja. El tercer: l'incompliment de la Constitució per part de les forces independentistes”

Atenció a la crisi constitucional que va esclatar ahir a Madrid i el que continuarà esclatant la setmana que ve perquè és el més semblant a dos que es barallen (l’esquerra i la dreta espanyola) i un tercer que rep, que és Catalunya.

Suposo que ahir, poc o molt, alguna cosa van sentir: el PP va demanar al TC que aturés una votació al Congrés, la de la reforma de la sedició, la malversació, i el canvi de majories per nomenar magistrats al CGPJ.

Per què dic que això ens toca, o ens tocarà la cara?

Perquè tot el que està passant té la causa i la conseqüència a Catalunya. Com recordàvem ahir, això que un partit demani que se suspengui un ple té precedents. I no ho va fer el PP ell solet. Iceta, Arrimadas i Albiol, el 2015, van anar a demanar-ho al TC.

Total que, ahir, l’esquerra deia que la dreta estava fent un 23-F però amb togues i no amb tricornis, que és l’acudit del Miquel Ferreres, avui, a la nostra contraportada: un jutge cridant com el tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero fa 41 anys.

Mentrestant, la dreta contestava que el PSOE estava fent com els independentistes al Parlament el 6 i 7 de setembre, missió en la qual va excel·lir, qui si no?, Inés Arrimadas: “Que no se celebri aquest ple fins que es resolguin els recursos que estan presentats al Tribunal Constitucional. El mateix que li vaig dir a la senyora Forcadell el 2017. No permeti això!”

Ja saben que l’única política d’Arrimadas és amenaçar els altres, i per això s’està quedant sense mercat electoral, perquè a Espanya hi ha cua per amenaçar, començant pel PP i per Vox, però això és una altra història. 

Aquí la història és: si tu deixes que els jutges resolguin problemes polítics, si quan no has guanyat a les urnes pretens guanyar als tribunals, si crides “¡A por ellos!”, al final van contra tu. Van voler resoldre als tribunals el problema de democràcia que Catalunya ha plantejat, i aquella estratègia ha acabat per devorar l’estat de dret i la democràcia a Espanya. Els ho vam dir aquell dia que la gent aplaudia la Guàrdia Civil que venia a Catalunya al crit d’“¡A por ellos!”: com poden esperar que no els afecti; si ens ha passat a nosaltres, els pot passar a vostès. I ara els hi està passant, a l’esquerra. I a la judicatura on la majoria és conservadora, hi ha molts jutges que volen fer de Marchena i constituir-se en l'última trinxera de la unitat d’Espanya. I el PSOE no va ser aliè a aquest procediment: a l’hora de la veritat, el 2017, va donar suport a Rajoy en tot. 

Però ara ve el més important d’ahir. No és la crisi constitucional, no. És com ho va explicar Pedro Sánchez, cap al tard, a Brussel·les. Això es fa per tancar la carpeta catalana d’una vegada.

“El Procés ha acabat i avui a Catalunya prima la convivència i sobretot es compleix la Constitució. El Procés ha acabat. Estem en el moment de tancament d’una etapa i en l’inici d’una de nova, en la qual ha de primar la convivència. M’han sentit dir molts cops el mateix: a Catalunya no hi haurà cap consulta d’autodeterminació, no només perquè no tingui lloc a la Constitució –que amb això ja seria suficient– sinó perquè a més hem de contribuir amb solucions que superin la fractura”.

Per tant, de referèndum, res. I atenció a l’argumentari. Gràcies a ell, el Procés s'ha acabat: “Hi ha tres elements que formaven part del Procés i que ja estan acabats. El primer: la unitat de l’independentisme avui està trencada. El segon: la via unilateral. Avui, no es planteja. El tercer: l'incompliment de la Constitució per part de les forces independentistes. I, per tant, la fallida de la legalitat democràtica al nostre país. Avui la llei i la Constitució es compleixen a tots els territoris i precisament és qui diu defensar la Constitució qui incompleix la Constitució: el Partit Popular”.

Saben com podria acabar això? Igual que no hi ha hagut amnistia sinó indults i reforma del delicte de sedició i malversació, no hi haurà referèndum d’autodeterminació, sinó una consulta sobre si els catalans estan d'acord amb tots aquests pactes.

Sobre Catalunya gira tota la política espanyola. No sobre la solució als seus problemes, sinó com el PSOE es fa fort a Catalunya ell o pactant amb Esquerra, per continuar governant.

Bon dia.

stats