Cultura 15/08/2012

La col·lecció Folch anirà al Barbier

L'Ajuntament de Barcelona i Jean Paul Barbier-Mueller s'han desdit de l'acord que van anunciar al juny. En comptes de l'art africà de la col·lecció, al Palau Nadal s'hi podrà veure la col·lecció Folch.

Antoni Ribas Tur
2 min
La col·lecció Folch anirà al Barbier

BARCELONA.Un Museu de les Cultures del Món substituirà les obres d'art precolombí que hi ha exposades al Museu Barbier-Mueller de Barcelona. L'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona va fer públic ahir en un comunicat que l'Ajuntament i el col·leccionista suís Jean Paul Barbier-Mueller no s'han posat d'acord, tal com es va anunciar al juny, en la cessió durant deu anys d'una important col·lecció d'art africà que havia de substituir les obres precolombines que hi ha exposades al Palau Nadal.

Els motius de la falta de sintonia entre el consistori i el col·leccionista no obeeixen tant a desavinences econòmiques com pel que fa als termes en què s'havia de produir el dipòsit de les obres. Barbier-Mueller volia que l'exposició es renovés dos cops a l'any, i les despeses en transport i assegurances que això hauria generat no han convençut l'Ajuntament. El Museu Barbier-Mueller tancarà al llarg del mes de setembre. El col·leccionista va vendre les obres d'art precolombí a un altre col·leccionista privat anònim després que l'Ajuntament de Barcelona no pogués assumir la inversió que suposava la compra de les gairebé 300 ceràmiques, escultures, objectes rituals i teixits que formen l'exposició.

La col·lecció Folch, l'alternativa

L'alternativa que l'Ajuntament de Barcelona ha trobat per reemplaçar les obres de la prestigiosa col·lecció Barbier-Mueller al Palau Nadal no queda enrere pel que fa a notorietat. El pal de paller del futur Museu de les Cultures del Món seran els més de 2.000 objectes etnogràfics i obres d'art d'Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania que els hereus de l'empresari barceloní Albert Folch van cedir a la ciutat, de manera gratuïta i per un període inicial de 20 anys prorrogables el 2010. L'Institut de Cultura va anunciar en el mateix comunicat que fa mesos que s'està treballant en el projecte del nou centre, que està inclòs en el pla d'acció municipal del consistori. A més d'aquesta col·lecció, que està considerada una de les més importants de l'Estat en el seu camp, es podran veure peces provinents d'altres fons públics i privats de cultures no europees i no occidentals de la ciutat. Encara es desconeix la data d'obertura.

La ubicació inicial per a la col·lecció Folch era el Museu Etnològic de Barcelona. En el mateix comunicat en què es va notificar la cessió a la ciutat també es va comunicar que aquest museu de Montjuïc es reformaria i s'ampliaria per acollir les peces. Està previst que torni a obrir les portes aquesta tardor. Fonts de l'Institut de Cultura van afirmar que, malgrat que les noves instal·lacions no acolliran les obres de la col·lecció Folch, les tasques de rehabilitació no s'han portat a terme debades, ja que el Museu Etnològic encara no s'havia renovat des de la seva obertura als anys setanta. Quan torni a obrir les portes es podrà exposar un percentatge més elevat dels seus fons, que focalitzaran la seva atenció en la cultura catalana i en les cultures d'altres comunitats representades a Catalunya.

stats