Economia 18/03/2013

L'Eurogrup recomana eliminar l'impost als petits estalviadors

Els ministres de Finances de la zona euro recomanen al govern de Xipre que deixi fora de la quitança els ciutadans amb dipòsits inferiors als 100.000 euros. Nicòsia podria optar per eximir només els dipòsits inferiors als 20.000 euros, segons la televisió pública de Xipre

Agències
2 min
Un vianant passa per davant d'una seu del Banc de Xipre, tancada aquest dilluns, a Londres / EFE

Brussel·lesEls ministres de Finances de la zona euro han recomanat aquest dimarts eliminar l'impost sobre els dipòsits xipriotes inferiors a 100.000 euros després de reunir-se en una teleconferència per discutir la proposta de Xipre de rebaixar la quitança acordada a canvi del rescat de 10.000 milions d'euros. En un comunicat, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha dit que l'organisme "continua sent del parer que els petits dipositants han de ser tractats de manera diferent que els grans". Segons la televisió pública xipriota, el govern de Nicòsia hauria optat per deixar fora de la quitança els ciutadans amb dipòsits inferiors als 20.000 euros. La decisió final és en mans del govern de Xipre, que en principi l'ha de portar al Parlament aquest dimarts. Serà la cambra legislativa l'encarregada d'aprovar-la o rebutjar-la. La primera convocatòria del Parlament per debatre el tema, prevista per aquest dilluns, ha estat ajornada a dimarts a les cinc. El govern conservador no disposa de la majoria necessària per aprovar la mesura en solitari, de forma que necessita pactar la legislació amb el partit centrista, que seria el que estaria forçant suavitzar les mesures anunciades dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En qualsevol cas, i independentment d'on es fixa el llindar a partir del qual els estalviadors queden exempts de la quitança, l'Eurogrup insisteix que Xipre continua sent responsable de recaptar 5.800 milions d'euros. Així, Europa se'n renta les mans i deixa la pilota en el terreny de Nicòsia. Abans de la reunió celebrada aquest dilluns, diversos líders de l'eurozona i alguns representants de la troica de creditors internacionals –la UE, l'FMI i el BCE– ja van fer declaracions que deixaven la porta oberta a una modificació dels percentatges de la quitança, i han deixat al govern de Nicòsia la responsabilitat de fixar-los.

Dissabte els 17 havien acordat un rescat amb un impost extraordinari del 9,9% sobre els dipòsits de més de 100.000 euros, i un del 6,7% per als de menys d'aquesta quantitat, així com un augment de l'impost de societats fins al 12,5%. Aquesta decisió ha sigut criticada per l'opinió pública de Xipre i d'altres països de l'eurozona. També l'han criticat analistes, estalviadors i inversors, ja que consideren que es trenca la normativa relativa a la garantia per als dipòsits de fins a 100.000 euros. La Comissió Europea (CE) ha destacat aquest dilluns que l'acord sobre el rescat i la taxa als dipòsits va tenir el suport unànime dels socis de l'eurozona. Intentava apagar els rumors que parlaven de divisió i, sobretot, d'imposició, una vegada més, de les tesis alemanyes.

Finalment, l'Eurogrup, en recomenar que Nicòsia salvi de la quitança els petits estalviadors, deixa la pilota en el terreny de joc del govern de Xipre, que ha de trobar la manera de recollir els diners exigits per la UE i calmar el malestar del país.

stats