Economia 16/03/2013

El govern espanyol remarca que el cas de Xipre "no és extrapolable"

Fonts del ministeri d'Economia neguen que el que ha passat a Xipre sigui un 'corralito'

Agències
2 min
Ciutadans retirant diners en un caixer automàtic a Nicòsia / EFE

BarcelonaEl govern espanyol considera que el rescat europeu a Xipre és resultat d'un "bon acord" que "no és extrapolable a cap altre país". Així ho han manifestat aquest dissabte a EFE fonts del ministeri d'Economia, que han remarcat que "és un bon acord perquè resol el problema de Xipre". Pel govern espanyol, el rescat dóna un "missatge molt clar" sobre l'estabilitat i sostenibilitat de l'euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro han acordat la matinada de dissabte un rescat de 10.000 milions d'euros per a Xipre. Però el rescat, com sempre, té condicions. En aquest cas, a canvi de l'ajuda multimilionària dels seus socis, el nou govern conservador de Nicòsia ha hagut de travessar una línia vermella i acceptar una quitança a tots els dipòsits.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va informar després de més de deu hores de negociacions que el rescat inclou "ambicioses mesures" en l'àmbit de la consolidació fiscal, les reformes estructurals i les privatitzacions, així com "accions determinants" per salvaguardar l'estabilitat financera.

Les fonts del ministeri espanyol d'Economia han assenyalat que en absolut es pot parlar de 'corralito' ja que, han apuntat, "l'únic que es retindrà serà l'impost corresponent fins dilluns" i "la gent podrà moure els seus diners lliurement".

Sobre si aquest acord és una fórmula extensible a altres països, les fonts d'Economia han recordat que Jeroen Dijsselbloem ja ha deixat clar que és un acord "específic" per a Xipre perquè té una situació "molt complexa" i un sector bancari "sobredimensionat". "Per això aquesta situació no és extrapolable a cap altre país", han afegit, en referir-se a Espanya, on la por a la fallida del sistema bancari, un 'corralito' i fins i tot una eventual sortida de l'euro, va planar durant mesos l'any passat.

stats