Economia 01/04/2013

Un articulista del 'Financial Times' considera 'irracional' tenir estalvis als bancs espanyols

Segons Wolfgang Münchau, els dipòsits bancaris espanyols no estan garantits. Creu que només el BBVA i el Santander són solvents

Ara
3 min

Barcelona"No és racional mantenir ni tan sols una petita quantitat de diners estalviats als bancs espanyols". Es pot dir més alt, però no més clar. Wolfgang Münchau, un dels analistes del 'Financial Times', considera que el sistema bancari espanyol està en situació de fallida tècnica, i que el govern espanyol no està en condicions de garantir-ne la supervivència. Segons Münchau, només el BBVA i el Santander tenen prou pes i solidesa per sobreviure. La resta de bancs són, creu, en la corda fluixa. I això inclou entitats que sempre han estat considerades solvents, com La Caixa i el Banc de Sabadell.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'article de Münchau, que apareix en l'edició d'aquest dilluns del 'Financial Times', aporta un altre maldecap al govern espanyol i a les entitats bancàries, que només hores abans admetien que els estalviadors continuen retirant diners dels seus dipòsits: fins a 2.000 milions d'euros en només un mes. La xifra és petita, però se suma a una silenciosa però contundent retirada de capitals que ha tingut lloc des de l'inici de la crisi i els insistents rumors de problemes seriosos en el sistema bancari espanyol. Durant mesos, milers de milions d'euros d'inversors estrangers s'han volatilitzat dels bancs. Ara són els ciutadans de l'Estat els que treuen els diners. Els bancs insisteixen que el motiu és la crisi: la gent retira els seus estalvis perquè els necessita. Amb tot, la inquietud és evident.

En aquest context, i després del terratrèmol financer i polític desencadenat arran el 'corralito' a Xipre, l'article del 'Financial Times' és un cop molt dur a Espanya. És cert que l'article és obra d'un analista, i no el signa el rotatiu. Amb tot, el diari anglès és la 'Bíblia' dels inversors i prova d'aquesta importància és el fet que el govern espanyol s'hi ha reunit en més d'una ocasió amb la seva cúpula per intentar que parlessin d'Espanya d'una forma menys negativa.

Molts són els que creuen que el 'Financial Times' forma part d'un moviment impulsat per la premsa anglosaxona per fer trontollar l'euro, un sòrdid moviment soterrat que busca soscavar els ciments de la moneda única per tal de salvar la importància de la lliura esterlina i del dòlar. De fet, no deixa de resultar significatiu que el titular de l'article de Münchau sigui "Al final l'economia passarà factura a l'euro" i que l'analista es mostri sorprès que, en la situació actual, siguin molt pocs els que demanen sortir de l'euro". En altres paraules l'euro, més que no pas el sistema bancari espanyol, és al centre del problema, una constant entre els cada vegada més visibles representants de l'eurofobia britànica.

Sigui com vulgui, el prestigi del rotatiu fa que tot allò que s'hi publica sigui considerat cert. És per això que frases com "és completament irracional que cap estalviador espanyol dipositi els seus diners, per pocs que siguin, en el sistema bancari espanyol" són potencialment desestabilitzadores, ja que trenquen la confiança dels estalviadors i els inversors i tenen el risc de convertir-se en una profecia que acaba per convertir-se en realitat, tot i que Münchau no acostuma a encertar-la: el novembre del 2011 va dir que a l'Eurozona no li quedaven més de deu dies de vida. Un any i quatre mesos després Münchau encara és aquí, i l'eurozona també.

stats