Economia 26/12/2011

Les joguines catalanes desafien la competència

Les empreses confien en la innovació per plantar cara a la Xina com a meca industrial

Elena Freixa
1 min
Capses de jocs Educa, un clàssic català / PERE TORDERA

BarcelonaEl negoci de les joguines és viu a Catalunya gràcies a una seixantena d'empreses que han trobat camins per sobreviure a la competència, especialment de l'Àsia. I la clau és mantenir la recerca i la innovació a casa encara que es deslocalitzi la producció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així es manté el sector, i les exportacions catalanes de joguines van superar els 140 milions d'euros l'any passat, més d'un terç del total d'exportacions espanyoles.

Moltes empreses han optat per deslocalitzar la producció cap a la Xina per abaratir els costos, però no han renunciat a seguir dirigint des de Catalunya els nous llançaments. És el cas de Tecnitoys, l'empresa catalana que explota la marca Scalextric a Espanya. Amb seu productiva a la Xina des de fa més d'una dècada, manté a Barcelona tot l'equip d'R+D. Educa Borras i Diset són altres exemples.

També hi ha qui, després d'haver aterrat a la Xina, ha decidit tornar a Catalunya, com va fer Comansi fa un any. Des de la planta de Sant Boi de Llobregat surt bona part de la producció. La ganga de produir a la Xina ja no ho és tant: els costos laborals ja són entre un 10% i un 18% més cars que fa pocs anys.

Podeu llegir el reportatge complet, publicat a l'Emprenem d'aquest diumenge, a l'Ara Premium.

stats