Política 21/11/2012

Mas admet que a Europa no hi ha precedents com el de Catalunya i que tot quedarà en mans d'una "decisió política"

El candidat del PSC insisteix que Mariano Rajoy haurà de claudicar i permetre el referèndum. Camacho recorda que el dret a decidir l'haurien d'exercir "tots els espanyols"

Ara
3 min

BarcelonaEl candidat de CiU, Artur Mas, ha assegurat durant el debat de 8TV que a Europa no hi ha precedents de països que hagin decidit en referèndum esdevenir un estat com ara pretenen fer Catalunya i Escòcia i que, per molt que ara s’especuli sobre si Catalunya estaria o no dins de la Unió Europea, en el moment en què es posi sobre la taula serà una “decisió política” determinar si es queda o no dins de la Unió. De fet, ha citat l'exemple de l'acceptació de l'Alemanya de l'est a través d'un procediment creat específicament per aquest cas. Davant d'aquesta situació, el president de la Generalitat ha instat al PP a acceptar la celebració d'un referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resposta de la candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha estat contundent: o voten tots els espanyols tal i com està contemplat a la Constitució, o Mas haurà de buscar els suports per canviar les regles del joc al Congrés. Tot i això, Mas ha demanat a Camacho que accepti la celebració de la consulta durant la propera legislatura i “posi tota la informació sobre la taula” i els informes de la Unió Europea en els quals es basa, per aconseguir que guanyi el 'no' que defensa. Tot i això, l’ha instat a “acceptar” el resultat que es derivi del referèndum.

“Si Rajoy, amb majoria absoluta, diu que no al referèndum, què fem senyor Navarro?”, ha preguntat Mas al candidat del PSC, Pere Navarro, per forçar-lo a respondre si realment dóna suport al dret a decidir de Catalunya. La candidata del PP, per la seva banda, ha retret al líder socialista que estigui a favor del dret a decidir i que el seu partit tingui “complexos” per defensar els ciutadans que se senten tan catalans com espanyols.

Navarro ha respost que si els catalans volen celebrar una consulta, el president espanyol, Mariano Rajoy, “haurà de ser sensible” i permetre-ho. Tot i això. Mas ha insistit a preguntar si el poble de Catalunya té dret o no a decidir el seu futur i ha plantejat que la consulta es pugui fer emparada per una legalitat catalana. El candidat socialista ha respost que “no hi ha marge per cometre il·legalitats” i no ha deixat clar si el seu partit avalaria aquesta opció.

El model de finançament

Sánchez-Camacho ha dit que Rajoy “liderarà una reforma del model de finançament” i ha assegurat que quan el president espanyol es va reunir amb Mas per negociar el pacte fiscal, estava prevista una reunió amb experts econòmics a l’estil de la dels “pactes de Toledo” per revisar “en profunditat” el finançament. La líder del PP ha insistit que si no es va arribar a fer públic és perquè Mas no va voler negociar, sinó imposar el concert.

Mas, per la seva banda, ha confessat que es va reunir prèviament durant sis hores amb Rajoy i aquest li va oferir “no sortir del cafè per a tothom” i anar amb “la resta de les autonomies”.

Foc creat en matèria econòmica

En matèria econòmica, els tres candidats han carregat les tintes sobre els altres. Mentre Mas ha justificat els ajustos del seu Govern per l’herència que va rebre del tripartit, Navarro ha acusat CiU i PP de pactar plegats les retallades tant a Catalunya com a Madrid. També Camacho ha argumentat que la gestió de José Luis Rodríguez Zapatero, que, segons ella, és qui va fer “la retallada més gran”, han obligat Rajoy a prendre dures mesures d’austeritat. El president de la Generalitat també ha retret a la candidata popular els impagaments de Madrid.

“Mentre vostès miren les banderes, nosaltres mirem les persones”, ha etzibat Navarro als seus rivals, qui els ha acusat de posar en perill l’estat del benestar. Per la seva banda, Mas ha retret a Camacho que ara “no es faci responsable” de les mesures d’austeritat que CiU ha dut a terme a Catalunya amb un acord amb el PP.

Camacho ha lamentat que no s’hagin “complert” els acords que el seu partit va signar amb el Govern per facilitar l’aprovació dels pressupostos i que, per exemple, no s’hagin tancat ambaixades i “subvencions identitàries”. Mas ha defensat el paper de les ambaixades i li ha recordat a la candidata del PP que l’exportació catalana “és més gran” que l’espanyola .

stats