Internacional 10/02/2016

Trump i Sanders s'imposen a les primàries de Nou Hampshire

El magnat novaiorquès ratifica la seva condició de favorit en la cursa republicana. Els senador de Vermont obté una contundent victòria contra Hillary Clinton i intensifica la lluita per la nominació demòcrata.

Núria Ferragutcasas
3 min
Donald Trump celebra la seva victòria en les primàries de Nou Hampshire.JIM BOURG/REUTERS

WashingtonDonald Trump i Bernie Sanders s'han imposat aquesta matinada a les primàries de Nou Hampshire, impulsats pel descontentament d'una majoria dels votants amb les èlits i l'status quo. Els dos candidats, considerats outsiders i antiestablishment, han obtingut avantatges amplis, tal i com pronosticaven les enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així van les primàries nord-americanesDesprés del decebedor i contra pronòstic segon lloc als caucus d'Iowa, Trump ha obtingut un triomf que el consolida com el favorit de la cursa republicana amb un 34% dels vots. El magnat immobiliari i exestrella de la televisió ha capitalitzat la frustració entre els votants republicans amb la classe dirigent del seu partit, i s'ha vist beneficiat per un camp republicà amb molts candidats. "El món ens tornarà a respectar. Creieu-me", ha assegurat Trump, que ha promès ser "el millor president creador de llocs de treball creat per Déu".

El governador d'Ohio, John Kasich, un polític moderat, ha sorprès amb la seva segona posició en la lluita per la candidatura presidencial republicana. Per contra, Marco Rubio, la gran esperança de les elits republicanes fa una setmana per aturar Trump, ha quedat en un humiliant cinquè lloc, per darrera del senador ultraconservador de Texas, Ted Cruz, i l'exgovernador de Florida, Jeb Bush.

Rubio, que va obtenir un sòlid tercer lloc a Iowa, ha reconegut que la seva pobra actuació en el debat republicà del dissabte passat ha perjudicat les seves opcions a la primària del petit estat de Nova Anglaterra.

Els resultats de Nou Hampshire han deixat clar que un cop més que les primàries republicanes no són una lluita a tres. El vot moderat queda dividit entre els candidats propers a les elits republicanes. Bush, Kasich i Rubio continuaran. Chris Christie, el governador de Nova Jersei, podria abandonar la cursa presidencial.

Una victòria aclaparadora

Per la seva part, Bernie Sanders ha derrotat a la favorita de la cursa demòcrata, Hillary Clinton, amb un 60% dels vots i avantatge de gairebé 22 punts. El senador autoproclamat socialista de 74 anys s'ha imposat gràcies a un gran suport entre els joves i els votants independents -molt importants a Nou Hampshire.

"Junts hem enviat un missatge que ressonarà de Wall Street a Washington, de Maine a Califòrnia", ha proclamat Sanders. "I aquest [missatge] és que el govern del nostre gran país pertany a totes les persones, i no només un grapat de rics contribuents de campanyes electorals i els seus superPACs".

Fa uns mesos, pocs creien que la crida a una revolució de Sanders atrauria a tants votants. Tot i que Nou Hampshire, amb un 90% de població blanca, no representa el país, el senador de Vermont obté l'impuls necessari per posicionar-se com un candidat sòlid a la nominació demòcrata.

Clinton ha felicitat Sanders per la victòria i ha promès que lluitarà per cada vot i per cada estat. La exsecretària d'Estat dels EUA ha reconegut el poc suport que té entre els votants més joves però espera millorar. La seva derrota a Nou Hampshire, juntament amb la seva pírrica victòria a Iowa, subratlla les debilitats de la seva campanya, que no aconsegueix il·lusionar els votants demòcrates.

"La gent té tot el dret a estar enfadat, però tenen fam. Tenen fam de solucions", ha dit Clinton, que espera obtenir millors resultats en els caucus de Nevada i les primàries de Carolina del Sud, on les minories tenen més pes. Les enquestes mostren que la exprimera dama i exsenadora de Nova York té un suport més gran entre votants negres i llatins que el seu rival.

stats