Internacional 13/02/2016

El papa denuncia el Mèxic del narcotràfic

Francesc anirà a ciutats que representen la pitjor fotografia del país, amb violència i femenicidis

Carola Solé
4 min
Una pantalla gegant ha retransmès la missa del Papa a la Catedral de Ciutat de Mèxic. JOSÉ MÉNDEZ / EFE

Ciutat de Mèxic“El Mèxic de la violència, de la corrupciócorrupció, del tràfic de drogues i dels càrtels no és el Mèxic que vol la nostra mare i, per descomptat, jo no vull tapar res d’això”. La promesa del papa apuntava maneres i els mexicans tenen grans expectatives davant la seva visita de cinc dies al país que ha arrencat aquest dissabte a la capital. Francesc ha reclamat els bisbes i religiosos que no tanquin els ulls davant el "desafiament" que suposa el narcotràfic per al país, perquè, ha advertit, "és com una metàstasi que devora".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per primera vegada a la història, un president mexicà obria les portes del Palau Nacional al líder de l’església catòlica. Va ser un gest simbòlic en un país de llarga tradició laica, herència de l’anticlerical revolució del segle XX, però que a la vegada és considerada la nació amb més catòlics del món després del Brasil.

“Avui és un dia d’enorme alegria per als mexicans. El poble de Mèxic està emocionat perquè vostè ja és aquí i estic segur que la seva peregrinació per Mèxic serà històrica”, va dir el president Enrique Peña Nieto al papa. La visita de Francesc a Mèxic ha estat llargament buscada pel govern de Peña Nieto, que viu hores baixes per la crisi de drets humans al país.

Una multitud saluda i intenta fotografiar el pas de Francesc dins del vehicle papal, a Ciutat de Mèxic. EDGARD GARRIDO / REUTERS

Criticat dins i fora de Mèxic per casos com la desaparició i presumpta massacre dels 43 estudiants d’Ayotzinapa, el govern mexicà espera que el to del papa sigui menys dur del que molts esperen. “Les crítiques seran ben rebudes i acceptades”, ha dit el viceministre d’Afers religiosos, Roque Villanueva. Però al Palau Nacional, el Papa va llançar el seu primer dard: “Cada vegada que busquem el camí del privilegi o el benefici d’uns en detriment del bé de tots, tard o d’hora la vida en societat es converteix en un terreny fèrtil per a la corrupció, el narcotràfic, l’exclusió de les cultures diferents, la violència i fins i tot el tràfic de persones, el segrest i la mort”.

Una ruta fugint del 'México lindo'

Francesc començava a posar el dit a les nafres de Mèxic, que recorrerà simbòlicament a la seva gira. Després dels actes a la capital, amb una esperada missa multitudinària a la basílica de la Mare de Déu de Guadalupe, el Papa començarà a trepitjar diversos punts 'foscos' del país.

Aquest diumenge passarà el dia a Ecatepec, una ciutat de la perifèria de la capital que per a molts encarna la pitjor cara de Mèxic. Sobrepoblada i amb bosses de pobresa esgarrifoses, Ecatepec s’ha convertit en la nova Ciutat Juárez. La violència dels càrtels de la droga ha estat especialment dura per les dones d’aquesta ciutat i de l’estat de Mèxic al qual pertany, on 1.000 han estat assassinades per raons de gènere els últims tres anys.

Després de visitar la nova capital del feminicidi, el papa Francesc serà dilluns a l’estat més pobre i amb més comunitats indígenes del país. A Chiapas, a la frontera sud de Mèxic, el papa farà una missa amb indígenes on llegirà fragments en tres llengües locals: el tzotzil, el tzetzal i el chol. I aprofitarà l’ocasió per firmar un decret que permetrà l’ús de llengües natives a les misses.

Dimarts serà el dia de Michoacán, l’estat on veïns de Tierra Caliente es va alçar en armes el 2013 en contra dels segrestos, violacions i assassinats del càrtel de Los Caballeros Templarios. Terra convulsa d’autodefenses i narcos, el papa es reunirà amb religiosos a Michoacán que és, justament, un dels estats on més sacerdots han mort a mans del crim organitzat.

Finalment, Francesc posarà punt final a la seva visita a Mèxic a una ciutat molt simbòlica, Ciudad Juàrez. La que fins al 2011 era considerada la ciutat més perillosa del món espera guarir-se les ferides obertes amb les paraules del papa. Francesc entrarà a una presó, una visita que tindrà especial simbolisme després de que, només un dia abans de la seva arribada a Mèxic, un motí a una presó de Monterrey deixés ni més ni menys que 49 morts.

A les portes del Paso (Texas), on comença per molts migrants l’anhelat somni americà, el papa celebrarà la seva última missa. Serà una missa que es podrà seguir de banda a banda de la frontera i que s’espera que tingui com a públic centenars de migrants i també familiars de desapareguts i víctimes de la violència, com alguns pares dels 43 estudiants d’Ayotiznapa. “Tot i que no li correspon al papa resoldre la terrible crisi de Mèxic pot, com a mínim, ajudar a garantir que ja no s’amagui la realitat sota la catifa”, ha dit Amnistia Internacional.

stats