Mèdia 11/03/2017

La CCMA reitera que vol fer tornar iCat a les ones

Llorach s’escuda en el cost d’ampliar la graella, tot i que l’emissora ja funciona 24 hores a internet

Albert Castellví Roca
4 min
Saül Gordillo, Jaume Peral i Núria Llorach van comparèixer ahir al Parlament.

BarcelonaJa fa deu mesos que el conseller de Cultura, Santi Vila, es va oferir a finançar, per mitjà del seu departament, el retorn d’iCat a la FM, però de moment l’emissora cultural de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) continua funcionant només a internet. El futur d’aquesta ràdio va ser un tema destacat ahir a la comissió de control parlamentari als mitjans públics catalans, després que el diputat de la CUP Albert Botran demanés a la presidenta en funcions de la Corporació, Núria Llorach, quins passos s’estan fent en aquest sentit.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“Treballarem per fer possible que iCat torni a la FM. La Corporació no renunciarà mai a la seva funció de difusió i promoció de la cultura, la música i els seus creadors”, va assegurar Llorach, que tot i així no va precisar quines intencions concretes té la CCMA en aquest camp. La presidenta de l’ens públic va recordar que el motiu pel qual l’any 2012 es va optar per convertir aquesta emissora en exclusivament online -i per fusionar els canals 33 i Super3- va ser econòmic, i va afirmar: “Quan passes una emissora a la FM l’has de cobrir de contingut 24 hores al dia. Hi has de sumar tots els costos que suposa omplir de música les 24 hores”. De totes maneres, com va recordar Botran, iCat.cat ja emet actualment de manera ininterrompuda: de 8.00 a 10.00 i de 19.00 a 23.00 hi ha programes, i durant la resta de la jornada s’ofereix una selecció musical.

Un dels punts més polèmics de la situació actual, i que “mai s’ha acabat d’aclarir”, segons Botran, és la presència d’un senyal acústic que omple l’antiga freqüència d’iCat fm per evitar que sigui ocupada il·legalment. Una moció aprovada l’any passat a la mateixa comissió parlamentària per demanar justament que l’emissora tornés a emetre per ràdio assegurava que el cost d’aquest xiulet era de 130.000 euros anuals, tot i que la Corporació mai no ha confirmat aquesta xifra. “Potser tornar iCat a la FM no costaria gaire més del que s’està pagant ara per bloquejar el senyal”, va indicar Botran. Llorach no va precisar quin seria aquest sobrecost, però l’any passat es va xifrar en 800.000 euros l’estalvi que suposa anualment el fet d’emetre només per internet.

Des de l’abril del 2015, l’antic dial d’iCat a Barcelona, el 92.5, es fa servir per emetre els partits del Barça i de l’Espanyol sense el retard que s’aplica a la freqüència principal per sincronitzar la narració amb la transmissió televisiva. L’aleshores director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, va explicar llavors que això no suposava cap cost suplementari.

Mentre no arriba el moment de recuperar plenament iCat a les ones, alguns dels seus programes van traient el cap a la graella de Catalunya Ràdio a través de la Finestra iCat, que s’emet les matinades dels caps de setmana i els festius intrasetmanals. També hi van tenir espai durant la temporada d’estiu.

D’altra banda, Llorach també va assegurar que la CCMA vol “tornar a desdoblar” el 33 i el Super3. “L’oferta de contingut cultural dels mitjans públics ha de respondre a les expectatives de l’audiència”, va afegir. En aquest sentit, el director de TV3, Jaume Peral, va expressar el seu desig de donar “més múscul” al 33 amb “nous programes que s’adiguin amb la seva filosofia”.

Llorach voldria veure el judici de la Gürtel a TVE

Pluralitat

“M’agradaria que en una televisió que paguem tots els ciutadans, com és TVE, hi poguéssim veure processos judicials com el cas Gürtel o l’operació Púnica, i que fossin plurals com som nosaltres”. Va ser la resposta de Núria Llorach a la diputada del PP Andrea Levy, que havia criticat la cobertura del judici del 9-N.

Confiança en la primavera

Jaume Peral va admetre que les dades d’audiència dels dos primers mesos de l’any, en què TV3 ha sigut tercera, no són bones. “Aspirem sempre a guanyar i quan no ho aconseguim ens preocupa”, va dir. El director de la televisió pública, però, pronostica que la situació canviarà aviat: “Tinc la percepció que al segon trimestre anirem millor, tenim més bona oferta”. En tot cas, va insistir que la cadena està preparant diverses mesures, que no va voler avançar, per donar un nou impuls a la graella de cara al setembre.

Telenovel·la en marxa

Peral també va explicar que ja està en marxa la preproducció de la nova telenovel·la de sobretaula que substituirà La Riera a partir del setembre. “Estem treballant en decorats, localitzacions, càsting i grafisme, i aprofundint les trames”, va precisar. De moment no s’ha escollit el títol de la sèrie, però va avançar que el faran públic “aviat”.

Netflix a la catalana

El responsable de mitjans digitals de la CCMA, Saül Gordillo, va entomar la proposta plantejada pel CAC en el Llibre blanc de l’audiovisual de crear una plataforma de continguts audiovisuals en català. “Ho assumim com un repte de treball i de futur. Creiem que la Corporació és qui ho ha de liderar”, va dir.

stats