MÓN
Internacional 26/07/2011

Les Nacions Unides estan a punt d'iniciar la campanya per repartir aliments a Somàlia

Grups terroristes amb fort control sobre algunes zones del país bloquegen l'ajuda humanitària perquè hi veuen interessos polítics

Acn
2 min
El camp de refugiats més gran del món acull unes 380.000 persones a Dadaab, al nord de Kènia, que fugen de la fam provocada per la sequera més gran dels últims 60 anys a Somàlia.

MuqdiishoEl Programa d'Alimentació Mundial (WFP) de les Nacions Unides començarà de forma imminent a distribuir menjar a Somàlia, segons ha confirmat la directora del programa, Josette Sheeran, durant els debats que s'han mantingut a Roma sobre la sequera que pateix la banya d'Àfrica. El llançament aeri d'aliments serà la primera ajuda que l'ONU envia al país, després que la setmana passada declarés l'estat de fam. El ministre d'Afers Exteriors somali, Mohamed Ibrahim, va avisar durant la trobada d'emergència que més de 3,5 milions de persones estaven "apunt de morir de gana", tot i que la distribució d'ajuda serà difícil pel control dels grups islamistes, que bloquegen el repartiment.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un dels grups, Al-Shabab, que té forts lligams amb al-Qaida, ha acusat els grups d'ajuda humanitària de tenir interessos polítics, i els ha prohibit l'accés als seus territoris.

''Estem parlant de salvar vides, no té res a veure amb la política'', ha afirmat Sheeran, que ha informat que l'ajuda es distribuirà a través d'avions a Muqdiisho, on el govern interí, amb suport de les forces de pau de la Unió Africana, controla part de la ciutat.

"Hi ha nens que arriben molt dèbils, i que ja es troben a la quarta fase de malnutrició, i és aquí on tenen menys del 40% de possibilitats de sobreviure", ha afirmat la directora.

Desenes de milers de somalis s'han desplaçat de les zones controlades per al-Shabab en direcció a la capital, i cap als països veïns, com Kènia o Etiòpia, per trobar menjar.

Sheeran ha participat en els debats a Roma, després que demanés la seva presència França, que té la presidència rotativa de la trobada del G20, la reunió dels països més desenvolupats i les potències emergents, que ha tingut lloc aquesta setmana.

Falta d'actuació

En una entrevista a la BBC, el director de l'entitat caritativa internacional Goal, John O'Shea, va afirmar que la resposta de l'ONU a la crisi política de Somàlia ha empitjorat la situació.

Segons O'Shea, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides hauria d'haver autoritzat a les forces de pau a intervenir i acabar amb anys de conflicte en el país. Actualment, dels 20.000 soldats promesos, n'hi ha 9.200, i tots amb base a la capital.

"Ara mateix no tindríem 4 milions de somalis morint de gana si en un moment determinat haguessin enviat les forces de pau", va exclamar.

El ministre d'agricultura francès, Bruno le Maire, ha afirmat durant la trobada de l'organització de l'ONU d'Aliments i Agricultura, que el món havia "fallat a l'hora d'assegurar la seguretat alimentària", ha informat AFP.

Respecte de la sequera, Somàlia està considerat el país més afectat, però Etiòpia, Kènia i Djibouti també estan patint. Es considera, de fet, que no només és per la falta de pluges, sinó que també a conseqüència de la mala gestió dels governs a l'hora de proporcionar un bon sistema d'irrigació a l'agricultura del país.

stats