Islàndia
Internacional 07/06/2011

Islàndia jutja l'exprimer ministre per la fallida financera

El conservador Geeir H. Haarde serà el primer polític que s'asseu al banc dels acusats per la crisi. Obren una web per donar-li suport

Redacció
2 min
Geir Haarde és l'exprimer ministre d'Islàndia / ERIK CHRISTENSEN

BarcelonaL'exprimer ministre d'Islàndia, el conservador Geeir H. Haarde, ha d'afrontar avui el judici per negligència greu en el seu mandat, durant el qual, l'octubre del 2008, es va col·lapsar el sistema bancari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El judici serà a carrèc del Landsdómur, un tribunal especial per a processos que afecten membres del govern, que no havia actuat mai en els gairebé 67 anys d'independència del país. El Landsdómur està format per 15 persones: cinc jutges del Tribunal Suprem, un jutge de primera instància, un catedràtic de dret constitucional i vuit ciutadans designats cada sis anys pel Parlament. Va ser el Parlament islandès qui va acordar el processament de Haarde, de 60 anys, seguint el consell de la comissió investigadora creada per determinar les responsabilitats davant de la crisi. En contra del que recomanava la mateixa comissió, tres antics alts càrrecs (un conservador i dos socialdemòcrates) no van ser processats.

Està previst que avui es confirmi l'acusació, però es preveu que el judici no començarà fins després de l'estiu, un termini de què Haarde disposarà per presentar al·legacions. L'escrit d'acusació preliminar que el fiscal Sigridur Fridjonsdottir va presentar el mes passat demana una condemna per l'exprimer ministre per violar la llei sobre responsabilitat dels ministres per no haver escoltat les advertències sobre la imminència de la crisi que van plantejar els principals bancs islandesos. La fiscalia, que no especifica cap pena concreta, argumenta que Haarde no va prendre cap mesura ni va pressionar els bancs per vendre actius i reduir els riscos.

Haarde va dir ahir en roda de premsa que és víctima d'un judici polític i va negar totes les acusacions: "Els càrrecs són absurds, sobretot considerant que les decisions que va prendre el meu govern després del col·lapse bancari es van demostrar encertades". S'ha posat en funcionament una web per donar-li suport i cobrir les despeses de la defensa: milers de ciutadans i destacades personalitats polítiques han signat en defensa de Haarde, però també hi ha hagut una expressió crítica, amb signatures com la d'Adolf Hitler o Ali Abdul·lah Sàleh, que han estat retirades pels administradors.

El col·lapse financer, que va obligar a nacionalitzar els principals bancs del país, va portar Islàndia a la pitjor crisi de la seva història recent. Les protestes populars contra el pla de rescat del govern conservador de Haarde van portar el gener de 2009 a la seva caiguda. Una coalició de socialdemòcrates i verda governa per majoria absoluta des de l'abril de 2009. Aquest govern no ha aconseguit que s'aprovés en referèndum el seu pla de pagament de la factura de la fallida del banc Icesave, que va afectar milers de ciutadans britànics i holandesos, els quals van ser indemnitzats pels seus respectius governs, que ara reclamen els costos a Islàndia.

stats