Política 26/10/2016

Antonio Hernando: l'home dels 10 'no a Rajoy' que defensarà l'abstenció del PSOE

El portaveu dels socialistes al Congrés i fins fa un mes mà dreta de Sánchez ha estat l'abanderat del veto al PP. Ara ha canviat radicalment el seu discurs

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, durant la reunió del grup parlamentari. EFE

MadridSi hi ha hagut un persona que ha encarnat el 'no' a Mariano Rajoy durant els 11 mesos de bloqueig polític a l'Estat ha estat Antonio Hernando, portaveu del PSOE al Congrés. Mes a mes s'ha convertit en l'home del 'no a Rajoy' fent d'altaveu de les consignes de Pedro Sánchez. Hernando, però, no va dubtar a trencar amb el líder socialista després del cop a Ferraz i la nova gestora va decidir mantenir-lo de portaveu al Congrés. Des de llavors que ha guardat silenci després de la traïció a Sánchez. Demà, però, l'haurà de trencar des de la tribuna d'oradors. Passarà de ser 'l'home del no' a haver de justificar l'abstenció. Aquest dimecres s'ha pronunciat via carta: ha advertit a tots els diputats que no permetrà llibertat de vot i que han d'acatar la resolució del comitè federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa dies que Hernando s'està preparant el discurs d'investidura. Segons avancen fonts socialistes, el portaveu socialista deixarà molt clar a Rajoy que desbloquejar la investidura no és ni molt menys un suport al seu govern ni a les seves polítiques. I anunciarà que el PSOE actuarà de primer partit de l'oposició des del primer dia buscant acords per aprovar una sèrie de mesures urgents que reverteixin les retallades i canviïn les polítiques d'un PP en clara minoria al Congrés. Només hi haurà un argument que podrà mantenir d'abans del cop a Sánchez: la teoria que si no hi ha un "govern del canvi" a Madrid és per culpa de Pablo Iglesias. El PSOE s'ha escudat els últims dies en la radicalitat del líder de Podem per justificar la seva abstenció.

No podrà evitar, però, ser carn d'hemeroteca. Recordem deu dels "no és no" a Rajoy més famosos d'Antonio Hernando durant els últims 11 mesos de bloqueig polític a l'Estat.

05.01.2016: "No és no, ho ha d'assumir com més aviat millor, que deixi de somiar en grans o petites coalicions".

09.03.2016: "Bárcenas dirà avui que dins de l'ordinador destrossat hi havia informació de la caixa B. Amb aquest PP es pot acordar? No".

03.04.2016: "Es va dir que seria impossible formar un govern del canvi i ja s'han fet molts passos perquè sigui possible".

19.04.2016: "No ens resignem que Rajoy segueixi sent president del govern".

09.06.2016: "Aquest país no es pot permetre terceres eleccions. No facilitarem un govern del PP ni per activa ni per passiva"; "Amb els vots de Podem, Rajoy segueix de president. Amb els nostres 90 escons l'intentem posar a l'oposició".

28.06.2016: "Ni suport ni abstenció, sobretot serem coherents i no ens desdirem 48 hores després de les eleccions del que hem dit durant tota la campanya".

08.07.2016: "El PSOE no votarà a favor ni tampoc ens abstindrem. Votarem successivament 'no' a Rajoy".

13.07.2016: "El 'no' a la investidura de Rajoy és definitiu".

05.08.2016: "Tots els socialistes seguiran units entorn del no a Rajoy [...]. El PP somnia trencar els dirigents del PSOE, que perdi tota l'esperança".

30.08.2016: Debat d'investidura fallit de Rajoy. "Els socialistes no tenim ni una sola raó per donar la nostra confiança a Rajoy".

stats