Política 26/10/2016

Sánchez confirma que assistirà al debat d'investidura de Rajoy

El portaveu del PSOE al Congrés alerta per carta els seus diputats: no permetrà llibertat de vot

Mariona Ferrer I Fornells / Dani Sánchez Ugart
2 min
El portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando / EFE

MadridL'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez ha confirmat aquest dimecres que està de camí al Congrés per assistir a la primera jornada del debat d'investidura de Mariano Rajoy. En un tuit, Sánchez ha assegurat que demà votarà 'no' a la investidura, com tot el grup socialista, però no ha precisat quin serà el sentit del seu vot dissabte, quan està previst que el PSOE s'abstingui.

Al matí, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha enviat una carta per correu electrònic a tots els seus diputats en què els adverteix que no preveu en cap cas donar llibertat de vot i els alerta que cal mantenir la disciplina de vot. Ja són més de 10 els diputats que tenen previst votar 'no' a Rajoy. Als 7 del PSC s'hi sumen les independents Margarita Robles i l'excomandant Zaida Cantera, a més del diputat basc Odón Elorza i l'aragonesa Susana Sumelzo. Tots ells han manifestat públicament que no s'abstindran, a l'espera de saber què farà l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez. Les seves persones més pròximes asseguren que en cap cas es doblegarà i preveu, potser, no assistir a la votació.

La carta d'Antonio Hernando als diputats del PSOE

Hernando, un dels màxims defensors del 'no' a Rajoy durant l'etapa de Pedro Sánchez, recorda que la resolució fixada pel comitè federal té màxima sobirania i que el grup parlamentari no pot prendre una decisió diferent. S'aferra així a l'article 17 dels estatuts federals del partit, en què assenyala que "el grup parlamentari és competent per decidir sobre les qüestions que han de pronunciar-se a les cambres, sempre que el comitè federal o la comissió executiva federal no haguessin manifestat amb antelació una determinada directriu".

També subratlla que els diputats no es poden aferrar a l'article 33 del reglament que recull la llibertat de vot per raons de consciència perquè "aquesta previsió només és possible quan la decisió sobre el sentit de vot correspon al mateix ple del grup parlamentari".

El grup socialista es reuneix aquesta tarda a les 16.00 h per debatre la seva posició. Serà el primer cop que està previst que es manifesti Hernando d'ençà del cop a Pedro Sánchez. Des de llavors que ha guardat silenci: ha passat de ser el seu aliat més important a acceptar defensar l'abstenció durant el debat d'investidura. Serà ell qui ocuparà el lloc de Sánchez com a líder de la bancada socialista.

Ferraz no anticipa les represàlies

A l'entrada de la reunió dels portaveus parlamentaris al Congrés, Hernando, que fa gairebé un mes que es manté en silenci, tampoc ha fet declaracions a la premsa. Qui ha parlat ha estat el secretari general del grup parlamentari socialista, Miguel Ángel Heredia, pròxim a Susana Díaz, que ha culpat Podem de la investidura de Rajoy que es produirà aquest dissabte per no haver donat suport a un govern del canvi. "Els socialistes no volem Rajoy ni el PP, però estimem més els espanyols", ha dit, per justificar la seva abstenció. Ha insistit que caldrà "persuadir" els diputats díscols, però ha refusat parlar de moment de sancions als que se saltin la disciplina de vot.

stats