ANÀLISI
Política 12/11/2016

“Aquests pressupostos no són els nostres”

La CUP accepta no tocar l’IRPF i els negociadors de JxSí creuen que no han cedit

Georgina Ferri
2 min
La diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, arribant al consell polític d’ahir a Artés (Bages).

BarcelonaEn el document intern de la CUP que aquest dissabte ha aprovat el consell polític, la formació anticapitalista ho diu molt clar: “Aquests pressupostos no són els nostres”. Els cupaires asseguren que si es tramiten els pressupostos, “només hi haurà dos vots a favor”, amb l’abstenció dels altres 8 diputats. “No tenen gaire marge polític per no permetre la tramitació i és un missatge que a nosaltres també ens interessa”, diuen a l’ARA fonts de JxSí coneixedores de la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cinc mesos després de tombar els comptes del 2016, la formació segueix dient que aquests no són els seus comptes i se centra en el referèndum. Potser per aquest motiu la sensació que tenen alguns dels negociadors és que s’ha perdut el temps: “A aquest acord ja hi podríem haver arribat abans”.

Molta creativitat

L’impost de grans establiments comercials ja existia en els números del 2016, ara simplement s’ha adaptat a les exigències de la Comissió Europea. També existia un impost nuclear que en els pressupostos del 2016 preveia una recaptació de 45 M€, però el TC el va tombar i es va haver de retornar. Ara s’ha buscat gravar la producció de residus, perquè l’espai fiscal que ocupa l’Estat és molt ampli i la Generalitat ha d’aplicar molta creativitat, com ara gravar les externalitats negatives, per poder aconseguir recursos extres per la via dels impostos propis i de les taxes.

Un dels cavalls de batalla del 2016 ha sigut l’IRPF. La CUP era partidària d’apujar-lo a les rendes altes, mentre que ERC parlava d’abaixar-lo a les rendes més baixes, sense aclarir si això afectava les altes. Finalment, a l’IRPF s’eliminarà una deducció per la compra d’un habitatge a les rendes superiors a 30.000 €. Una mesura amb la qual s’ingressaran 12,7 M€ el 2018. “No s’ha apujat l’IRPF, ni patrimoni, ni successions, per tant, objectiu aconseguit”, diuen les fonts consultades per l’ARA. La veritat és que, com diuen els anglesos, reality bites, és a dir, que la realitat s’imposa. Algunes de les propostes dels anticapitalistes han hagut de caure per criteris tècnics, no doctrinals. Però la CUP s’ha apuntat altres trumfos, com la derogació de la llei d’estabilitat pressupostària o la prohibició de nous concerts educatius. “En realitat no hi havia previst cap concert nou per a l’any vinent”, responen les mateixes fonts. La nova fiscalitat també comptarà amb un impost a les begudes ensucrades que recaptarà uns 40 M€ i una modificació de la taxa turística que seguirà sense resoldre el fet que a Catalunya es deixen perdre fins a 9 M€ de taxa turística dels pisos d’Airbnb. S’ha deixat fora de la llei de mesures un impost que es presentarà per proposició de llei (JxSí i la CUP) i que haurà de gravar els actius no productius de les grans empreses: cotxes de gamma alta, embarcacions, aeronaus i pisos de luxe. Una part dels negociadors diuenque són “escèptics amb el recorregut d’aquest impost”, però d’altres asseguren que hi ha “moltes esperances posades en aquest impost”. Tot apunta que aquest serà el nou cavall de batalla.

stats