Política 25/01/2015

Rajoy avisa l'independentisme que no podrà "enganyar la llei" amb unes plebiscitàries

Diu que els comicis no seran "un camí cap a la fractura d'Espanya"

Joan Rusiñol
2 min
Mariano Raoy, María Dolores de Cospedal i Esperanza Aguirre, entre altres membre del PP, arribant a la clausura de la convenció nacional del partit / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest diumenge que l'independentisme no podrà "enganyar la llei" amb unes eventuals eleccions de caràcter plebiscitari, com no va poder fer-ho amb el "simulacre" del 9-N. A la clausura de la convenció que el PP ha fet a Madrid aquest cap de setmana, ha assegurat: "Qui cregui que amb un subterfugi tan simple podrà esquivar la legalitat i prendre decisions que les lleis no autoritzen, em sembla que no té els peus al terra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha volgut respondre, en el seu discurs, a la contundència que divendres va demanar l'exlíder popular José María Aznar. En aquell discurs va demanar una gran "mobilització" social per frenar el sobiranisme, compaginat amb la contundència de la legalitat espanyola. "Aquestes eleccions no poden ser i no seran un camí cap a la fractura d'Espanya", ha promès el cap de l'executiu central.

Però també ha volgut deixar clar al seu antecessor que ara les formes les marca ell. Si divendres Aznar va demanar que l'independentisme tingués present que els seus passos "tenen conseqüències", avui Rajoy ha reclamat que li deixin fer les coses a la seva manera: "No necessitem fer escarafalls: la legalitat i la defensa de la igualtat dels espanyols només necessiten seriositat, responsabilitat i entrega. Necessiten un gran partit com el PP que les defensi", ha sentenciat.

Suport al PP català

Com ja ha dit en altres ocasions, Rajoy creu que l'avançament electoral només respon a la lluita per l'hegemonia sobiranista entre ERC i CiU. Una situació "absurda" que evidencia el "fracàs" del govern d'Artur Mas.

De cara als mesos vinents, de llarga precampanya, ha garantit ple suport del conjunt del partit al PP de Catalunya. L'escoltava la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, asseguda al costat de Juan Manuel Moreno, el líder dels populars andalusos, que també previsiblement haurà de fer front a uns comicis abans del que es tenia previst.

Insistint en la frase que "hi ha moltíssims més catalans que independentistes", s'ha mostrat convençut que seran els ciutadans els qui frenaran el camí cap a l'estat propi a les urnes, cansats de "divisions, simulacres i tensions". Però, per si de cas hi ha una majoria renovada sobiranista després del 27-S, no dóna el braç a tòrcer a la voluntat popular i avisa que "continuarà vetllant pel compliment i respecte a la llei", a la Constitució espanyola.

stats