Política 22/06/2017

Una secció de CCOO avisa als funcionaris que han de complir la Constitució i que no poden seguir ordres il·legals

En un correu intern, al qual ha tingut accés l'ARA, recorden que és una falta "molt greu" l'incompliment "del deure de fidelitat a la Constitució"

Núria Orriols / Natàlia Vila
3 min
Una secció de CCOO avisa als funcionaris que han de complir la Constitució i que no poden seguir ordres il·legals

BarcelonaComissions Obreres (CCOO) forma part del Pacte Nacional pel Referèndum i sempre ha donat suport al dret a decidir com a demanda majoritària de la ciutadania catalana. Ara bé, des que el Govern ha enfilat la via unilateral arran de la negativa de la Moncloa a negociar el referèndum, han preferit mantenir-se oficialment al marge. Tanmateix, en un correu intern que la secció sindical de CCOO del departament d'Empresa de la Generalitat ha enviat als funcionaris afiliats, al qual ha tingut accés l'ARA, se'ls adverteix de les possibles conseqüències personals d'incomplir la Constitució. És a dir, s'avisa als empleats públics que en cap cas es poden seguir ordres que impliquin la comissió d'un delicte. "El compliment de la legislació vigent, Constitució, Estatut i la resta de l'ordenament jurídic, és obligat per als empleats públics i aquests són preceptes legals que hem de tenir en compte en la nostra actuació", assegura el correu dirigit a funcionaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest correu es va enviar després que transcendís el discurs del diputat de Junts pel Sí Lluís Llach en un acte polític en què va dir que els empleats públics que no complissin la llei de transitorietat jurídica o de desconnexió serien sancionats. En el correu de CCOO es recull un seguit d'articles en matèria de funció pública que obliguen a complir la Constitució i que estableixen les penes i sancions si es cometen fets il·legals. S'assegura que, digui el que digui Llach, "la legalitat vigent" sobre funcionaris diu que s'ha de "complir la Constitució i l'Estatut" i que "en cap cas es poden complir ordres que impliquin la comissió d'un delicte".

També diu que si consideren que una ordre és il·legal poden sol·licitar-ne la conformació per escrit.

Tot i això, en ser preguntats per aquesta qüestió, a CCOO oficialment no tenen constància del correu i mantenen que estan a favor d'un referèndum pactat i que només demanen que, davant la convocatòria que sigui, els treballadors públics estiguin "protegits".

Secció sindical de CCOO del Departament d'Empresa

Després relaten les faltes que es recullen al règim sancionador dels empleats públics. "Es consideraran faltes molt greus [...] l'incompliment del deure de fidelitat a la Constitució o a l'Estat en l'exercici de la funció pública". També fa referència al jurament o presa de possessió dels empleats públics de la Generalitat. Es remarca que es fa la pregunta següent: "¿Jureu o prometeu per la vostra consciència i honor complir fidelment les obligacions com a funcionari del Cos de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb la legislació vigent?"

El correu acaba dient que "una cosa és el que pensen els funcionaris en el seu àmbit privat" i l'altra el que es pot fer en l'actuació professional, és a dir, "acatar ordres que suposin la comissió de delictes o acatar ordres il·legals de superiors". La secció de CCOO avisa, doncs, que si els funcionaris col·laboren en el referèndum -prohibit pel Tribunal Constitucional- seran sancionats.

CCOO, dividida entre l'independentisme i el federalisme

El sindicat majoritari a Catalunya va consultar al març quina era l'opció política preferida als seus afiliats. Els resultats van evidenciar que els treballadors vinculats a CCOO estan dividits: el 40,3% són partidaris que Catalunya sigui un estat independent mentre que el 42,8% prefereixen la via federalista, és a dir, un estat dins d'una Espanya federal. El sondeig també destacava que només el 13,3% dels enquestats defensen la continuïtat del model actual de comunitat autònoma i un altre 3,7% preferiria que Catalunya fos "una regió d'Espanya".

L'enquesta, doncs, revel que el 83,1% dels afiliats voldrien un canvi en la situació actual, una xifra que supera fins i tot la dada que va donar aquest hivern el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, que assegurava que només un 67,6% de la població enquestada plantejava un canvi similar. Segons CCOO, la diferència més important amb el CEO és en l’opció federal, que és molt superior.

Davant els resultats d'aquesta enquesta, la direcció de CCOO va assegurar que la diversitat d'opinions avalava la transversalitat del sindicat. A més, van remarcar que l'encaix "Catalunya-Espanya" no està entre les prioritats principals dels afiliats, sinó que cau fins al cinquè lloc, per darrere de problemes com l'atur, la precarietat, la corrupció, les desigualtats i la violència masclista.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va assegurar en una entrevista al diari ARA que el sindicat "està igual de dividit que la societat". "Som representatius, l’estem encertant: hi ha pluralitat i nosaltres hem trobat la centralitat", assegurava Pacheco a aquest diari just després de ser escollit. Pacheco també va afirmar que la consulta hauria de ser vinculant: "Hem signat el Pacte pel Referèndum i estem a favor que la consulta sigui vinculant. El país necessita una solució: hem de poder decidir i que la decisió sigui reconeguda per les institucions i a escala internacional. L’endemà nosaltres seguirem defensant els treballadors davant dels empresaris i el capital", va afirmar.

stats