Política 09/07/2016

CDC s’allunya de l’ombra de Jordi Pujol, però el reivindica

Les velles sigles es federaran formalment amb les noves

O.m. / M.r.
3 min
Xavier Trias comentant la jugada amb la portaveu de CDC, Marta Pascal, durant el congrés.

BarcelonaLa intervenció de Xavier Trias davant de tots els assistents a l’últim congrés de CDC resumeix de manera quirúrgica l’estat d’ànim que ha viscut el partit durant els últims dos anys. L’exalcalde de Barcelona va instar a “demanar perdó” i a “alliberar-se de les hipoteques del passat”, però al mateix temps va reivindicar Jordi Pujol com a “referent”. “Em vaig fer de Convergència per ell”, va assegurar Trias, que ho va ser tot al costat de l’extòtem dels nacionalistes, ara a l’ull de l’huracà de la justícia per la seva fortuna oculta a l’estranger i pels problemes judicials que esquitxen tota la família. Girar full del pujolisme i, al mateix temps, revindicar-ne l’herència política és un dels equilibris que ha de fer el nou partit. L’exalcalde, de fet, va voler treure pit de la feina feta per les sigles nacionalistes tant a l’Estat, garantint la seva “governabilitat”, com també a Catalunya, on ha “posat les bases” d’un eventual estat català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Tinc un doble sentiment de tristesa i esperança”, va reivindicar el dirigent nacionalista, encarregat de presidir el divuitè, i últim, congrés de Convergència. Aquesta dicotomia es va expressar especialment quan va parlar de Pujol, del qual va destacar com a encert la tria d’Artur Mas com a successor. Mas, davant dels assistents al conclave, va fer una encesa defensa de la feina feta per CDC i va dir que la trajectòria d’aquestes sigles indiquen que els seus militants estan més “enamorats” del país que no pas del partit.

Futur en perfil baix

Què passa ara amb el partit? L’estructura s’anirà fent petita gradualment, i la modificació estatutària aprovada ahir fa que només hi hagi tres persones a la direcció. El president és Jacint Borràs, militant històric, fundador del partit l’any 1974 a Montserrat, exdirectiu del Barça i pare de la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Al nou president l’acompanyen Roser Olóndriz, actual defensora del militant, i Carles del Pozo, que va ser gerent de CDC. Aquest nom apareix a les hemeroteques per la seva detenció, després del segon escorcoll a la seu del partit.

Aquest trident es mantindrà en un perfil baix i no farà “acció política”, segons es detalla al document de transitorietat, al qual va tenir accés l’ARA. Aquesta capacitat de portes enfora recaurà en la nova formació, que celebrarà durant els pròxims mesos una convenció per ampliar els principis programàtics amb la vista posada a les pròximes eleccions catalanes, encara sense data.

La fórmula que s’ha triat per conjugar passat i present és la de federació. En aquest sentit, el futur partit -que podria sortir sense nom del congrés fundacional- es federaria amb les velles sigles. D’aquesta manera, es poden “incorporar” els “actius” -subvencions electorals i accés a blocs mediàtics- que va obtenir CDC en les últimes convocatòries electorals. L’enllaç entre les dues formacions, fins al setembre del 2016, recaurà en Francesc Sànchez, actual coordinador de règim intern dels nacionalistes i que no formarà part de la direcció de la nova formació.

No serà fins al setembre que el nou partit escollirà els representants territorials. Això vol dir que, fins després de l’estiu, els comandaments de les federacions repartides pel país seguiran a les mateixes mans. Hauran de conviure, doncs, amb la nova cúpula que la militància, si no hi ha més sorpreses d’última hora, escollirà a través de primàries en una votació electrònica el 23 de juliol.

stats