QÜESTIÓ DE CONFIANÇA
Política 29/09/2016

La CUP celebra el nou full de ruta però evita el ‘sí’ als comptes

Els anticapitalistes diuen que una partida per posar les urnes en facilitaria l’aprovació

Laia Vicens
3 min
Anna Gabriel, diputada de la CUP, en una roda de premsa ahir al Parlament.

BarcelonaA l’assemblea nacional de la CUP a Esparreguera, el 22 de maig passat, les bases van aprovar que calia “situar la desobediència i la unilateralitat al centre de l’acció política per aconseguir la independència plena”. Des d’aquell dia, els cupaires han insistit que el referèndum unilateral d’independència (RUI) era la millor eina per culminar el procés sobiranista. Així, l’anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d’acabar el camí cap a l’estat propi a través d’una votació, sigui acordada o no amb l’Estat, va ser aplaudit pels anticapitalistes, que ho consideren un èxit de la seva proposta. L’escull, novament, se situa en el terreny pressupostari: tot i l’amenaça de Puigdemont de convocar eleccions si no s’aproven els comptes, la CUP no va aclarir si hi donarà suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“«O referèndum o referèndum» està en plena sintonia amb el que plantegem”, va dir la diputada de la CUP Anna Gabriel, en relació a les declaracions de Puigdemont. En una breu roda de premsa pocs minuts després del discurs del president, Gabriel va avisar, això sí, que la via pactada “té poc recorregut”. A la CUP, de fet, treuen ferro al fet que no es faci servir el qualificatiu unilateral -que eviten tant a ERC com al PDC, que opten per dir-ne vinculant -. “Si no en volen dir unilateral, que no ho facin, però sense l’autorització de Madrid només queda la unilateralitat”, asseguren a la CUP.

Diferents sensibilitats

Les bones sensacions per l’anunci del referèndum contrastaven amb la sensació agredolça que va provocar l’amenaça d’unes noves eleccions si la CUP no aprova els comptes. L’advertència va incomodar el sector anticapitalista més refractari a l’acord amb Junts pel Sí, que consent poc el que considera “xantatges” del Govern. Encara que des d’aquest corrent no volen “fer saltar els ponts d’entesa pels aires”, hi ha veus que ahir avisaven que el clima per a l’acord es podria complicar si l’executiu “pressiona en excés” la formació i “dóna per feta” l’aprovació dels pressupostos.

Conscient de les diferents sensibilitats que hi ha al partit, i com a resposta a l’advertència que els interpel·lava directament, Gabriel va optar per fugir d’estudi i evitar comprometre el suport de la CUP als pressupostos. “El president també ha dit que es necessiten uns pressupostos per governar bé i això té una significació concreta”, va assegurar. Què significa “governar bé” per a la CUP? Segons va concretar Gabriel, al seu entendre vol dir “o referèndum o referèndum”, revertir les privatitzacions i les retallades i distribuir la riquesa.

De fet, aquestes són les línies mestres que els cupaires plantegen en les seves converses amb el Govern per als comptes de l’any que ve: una partida per al referèndum, més despesa social i un augment dels impostos a les rendes altes, reestructurant l’IRPF. En tot cas, ahir veus de la CUP admetien que l’anunci del referèndum per a la tardor del 2017 “pot aplanar, i molt”, la negociació pressupostària. Fa mesos, quan es debatien els comptes per a aquest any, demanaven gestos clars de ruptura al Govern. El membre del secretariat de la CUP Xevi Generó va avisar ahir a través del seu compte de Twitter que en qualsevol cas “un procés de ruptura amb l’Estat no pot dependre principalment d’uns pressupostos autonòmics”. El debat intern a la CUP al voltant dels pressupostos serà intens.

stats