Política 29/07/2016

Munté avisa Rajoy que el Govern no retrocedirà en el full de ruta del 27-S tot i les amenaces penals de l'Estat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, evita valorar els moviments del govern espanyol

Oriol March / Neus Vidal
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, aquest divendres a Palau

BarcelonaLa consellera de la Presidència, Neus Munté, ha carregat durament contra el govern espanyol en funcions després de la decisió de demanar responsabilitats penals a Forcadell. "Estem davant d'un govern espanyol en funcions que també situa la democràcia en funcions. Tendeix a debilitar-la i no a reforçar-la", ha apuntat la consellera, que ha assegurat que l'executiu atempta "contra debats que són el fruit normal de tota cambra parlamentària". "Està més motivat per entorpir els actes democràtics que per reforçar-los", ha destacat Munté. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha evitat valorar la decisió de l'executiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cap tribunal pot passar per sobre de la voluntat dels ciutadans expressada a les urnes. Ens amenacen, però no ens bellugarem del nostre camí, que està avalat pels ciutadans el passat 27-S", ha apuntat la consellera. "No podem entendre com es pot ignorar el clam de més de dos milions de persones", ha insistit.

"Seria inadmissible i inaudit des d'una perspectiva democràtica que la presidenta d'un Parlament escollida per una majoria de diputats i que funciona de forma sobirana pogués ser apartada de les seves funcions per la decisió d'un tribunal", ha apuntat la també vicepresidenta del Partit Demòcrata Català. Sobre una possible repercussió per al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Munté ha recordat les imputacions del 9-N. "Seria inadmissible i contrari als principis democràtics que hi hagués una represàlia contra persones escollides que estem desenvolupant aquest mandat i aquest compromís", ha insistit.

Munté ha afirmat que la comissió d'estudi del procés constituent s'ha reunit "amb llums i taquígrafs", i ha apuntat que el ple tenia tot el dret de votar les conclusions sorgides de mesos de reunions.

Decisió 'exprés'

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha informat després del consell de ministres que han aprovat un incident d'execució de sentència on es demana una sèrie de coses: que sigui nul·la la resolució aprovada al ple perquè "contravé la sentència de desembre de 2015" contra la declaració de sobirania del 9-N, la seva suspensió immediata i mesures per fer efectiu el compliment d'acord amb les competències de què es va dotar fa uns mesos el TC.

Es requerirà a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, als membres de la mesa i al secretari general que s'abstinguin de donar compliment a la resolució i que se'ls imposi la prohibició expressa per debatre o votar qualsevol cosa que hi tingui relació.

Així, també reclamen al president Carles Puigdemont i al seu consell executiu la prohibició de "tramitar qualsevol mesura legislativa que pugui donar compliment a les resolucions i el seu desplegament" en relació amb les lleis de desconnexió. Sáenz de Santamaría ha demanat que es recordin les "multes i la suspensió de funcions durant el temps que calgui". "Exigirem responsabilitat penal per incomplir els actes", ha avisat.

stats