Política 03/07/2017

Carme Forcadell serà rebuda aquesta tarda al Parlament de Westminster

La presidenta assisteix a la renovada constitució del grup interparlamentari sobre Catalunya, que es reuneix per primer cop després de les eleccions

Quim Aranda
4 min
Carme Forcadell, en una imatge d'arxiu / FRANCESC MELCION

LondresLa presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, assistirà aquest dilluns a la tarda a la renovada constitució de l’All-Party-Parlamentari-Grup (APPG) sobre Catalunya, que es reunirà a Westminster per primer cop després de les eleccions generals que van tenir lloc al Regne Unit el 8 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada respon a la invitació que un dels impulsors del col·lectiu, i fins ara president, el ja exdiputat del Partit Nacional Escocès, George Kerevan, li va fer a finals de l'any passat. Kerevan va convidar Carme Forcadell després de promoure una moció de suport –anomenada tècnicament Early Day Motion– en favor de la presidenta de la cambra catalana. La moció la va presentar arran de la querella que la Fiscalia General de l'Estat va interposar contra la segona autoritat de Catalunya pels presumptes delictes de prevaricació i desobediència en haver permès, el juliol de l'any passat, que es votés sobre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

Kerevan, que va perdre el seu escó en els recents comicis, també es va pronunciar públicament aleshores contra els processaments de l'expresident Artur Mas, de l'exvicepresidenta Joana Ortega i de l'exconsellera Irene Rigau. El càrrec del president del grup de suport a Catalunya recaurà en la figura de Douglas Champan, parlamentari de Partit Nacional Escocès (SNP).

La visita de Forcadell al Parlament britànic és una passa més en l'estratègia d'internacionalització del conflicte polític entre el govern català i el de l'Estat. En els darrers deu dies, el ressò que ja hi ha més enllà de l'Estat ha tingut dos exponents molt destacats: l'editorial de 'The New York Times', en què aconsellava al president espanyol, Mariano Rajoy, que pactés un referèndum amb la Generalitat, i un article del corresponsal a Madrid del 'Financial Times', en què repassava els ets i uts del tens moment polític que es viu a Catalunya, així com l'origen de la situació actual. Un origen que, d'acord amb el text, calia fixar-lo en el "13 de setembre del 2009, i l'esdeveniment que va tenir lloc a Arenys de Munt aquell dia", amb la celebració de la primera consulta popular per la independència, "una de les espurnes que va començar el foc secessionista".

El darrer mes de març, el conseller de Relacions Exteriors, Raül Romeva, va intervenir davant del grup multipartidista dels Comuns sobre Catalunya per recordar que els estats tard o d'hora "hauran de prendre una posició" sobre el procés català.

Unes obres inoportunes

Abans de mantenir la tarda d'avui dilluns contactes amb els diputats i pars britànics, Forcadell es va trobar la nit de diumenge amb una representació de la colònia catalana al Regne Unit, en un sopar organitzat per Catalans UK (CUK), entitat que enguany celebra el seu desè aniversari. S'hi van aplegar una setantena de persones, entre les quals hi havia l'exdiputat Kerevan. Forcadell va exposar i debatre alguns dels aspectes que més preocupen la comunitat a l'exterior: des del vot electrònic fins a les formes en què la diàspora pot contribuir a donar a conèixer tant la tasca del Parlament com la situació política que viu el Principat. També va repassar el setge policial i judicial que tant ella com altres polítics catalans estan patint per part de l’Estat.

Per tal d'evitar ensopegades amb la diplomàcia espanyola, el viatge de Forcadell a Londres s'ha mantingut fins ara en un discret segon pla. Encara que Jordi Giudici, president del casal virtual, era coneixedor de la visita des de fa setmanes, la presència de la presidenta de la cambra del Parc de la Ciutadella al Regne Unit no es va comunicar als socis de CUK perquè poguessin fer les reserves per assistir-hi fins fa vuit dies. En aquell moment, l'entitat ja feia setmanes que havia emparaulat una sala amb capacitat per a setanta persones per celebrar la vetllada. Però immediatament després que s'oficialitzés el vespre amb Forcadell, responsables de l'establiment on s'havia de celebrar l'acte, l'Hotel Melià White House, al centre de la capital britànica, a tocar de Regent's Park, van informar Giudici que la trobada no hi podria tenir lloc. Raó: la impossibilitat material de servir el sopar per unes obres a la cuina que ho impedien.

Divendres passat, però, 30 de juny, la mateixa entitat hi va poder fer una altra de les seves habituals trobades sense cap problema, aleshores amb el filòsof i europarlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Josep Maria Terricabras. Membres de CUK es van interessar per les sobtades reformes que hi havia en marxa, i que impedien fer la reunió amb Forcadell, sense que el personal del servei que els atenia els en pogués donar cap detall concret. Entre altres, han estat convidats recentment als sopars tertúlia de CUK Artur Mas o Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional de Catalunya. En tots dos casos es van poder fer a l'hotel Melià White House.

El sobtat canvi de lloc, però, no va impedir que ahir diumenge hi hagués un "gran èxit d'assistència" al sopar amb Carme Forcadell, tal com recollia el compte de Twitter de l'entitat poc abans d'obrir l'acte.

stats