Política 21/07/2017

Colau tomba una proposta de Ciutadans que demanava respectar la llei i el TC davant l'1-O

Barcelona en Comú i el PSC, que vota a favor de la proposta, dividits per segon cop pel referèndum

Laia Vicens
4 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, flanquejada pels tinents d'alcaldia Gerardo Pisarello i Laia Ortiz

BarcelonaEl referèndum de l'1-O ha tornat a dotar el ple de l'Ajuntament de Barcelona de fort contingut polític. El ple ha rebutjat una proposta de Ciutadans que reclamava al govern d'Ada Colau que actués d'acord amb la legalitat constitucional. Amb el vot en contra de BComú, el grup demòcrata, ERC, la CUP i el regidor no adscrit i només el suport de PP, PSC i Ciutadans, el debat ha servit per situar novament la pressió sobre els comuns pel seu paper en el referèndum de l'1-O i per evidenciar la divisió entre BComú i el PSC en aquest assumpte. El mateix va passar al juny davant d'una proposició del PP que exigia no proporcionar suports ni mitjans municipals el dia del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta presentada pel grup que presideix Carina Mejías demana rebutjar qualsevol requeriment de la Generalitat (formació de cens, meses electorals o cessió de locals de votació), respectar els pronunciaments del Tribunal Constitucional contra l'1-O, protegir els funcionaris municipals i també preservar el "bon ús" dels fons públics. Mejías ha dit que només demanen "una cosa tan senzilla" com que el govern es comprometi a "respectar l'Ajuntament". Jaume Collboni, del PSC, ha dit que donen suport a la proposta per "respecte a la legalitat i a l'estat democràtic", encara que ha afegit que aquest conflicte polític "no només es resoldrà amb lleis".

Tot i aquesta proposta, finalment rebutjada, el debat també ha girat al voltant de la proposició del grup demòcrata que instava el govern a cedir els locals municipals que habitualment són centres de votació però que Xavier Trias va acabar retirant perquè el govern municipal volia votar-hi en contra. Trias ha reiterat que es posa a disposició del govern per "corresponsabilitzar-se" de qualsevol decisió al voltant de l'1-O. El tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, li ha retret que es faci "l'heroi" quan ell, mentre era alcalde, no va signar cap paper per al 9-N. "No exigeixi allò que vostè mateix no va ser capaç de fer", ha etzibat Pisarello.

Trias va retirar ahir la seva proposta després que, segons ell mateix va explicar, Pisarello li truqués i li digués que el seu grup hi votaria en contra. Barcelona en Comú volia evitar una nova divisió amb el PSC, que dona per fet que sortirà del govern si s'incompleix la llei des del consistori amb l'1-O. A fi de no provocar una situació contraproduent per a l'independentisme -que l'Ajuntament més important de Catalunya s'oposés a l'1-O-, la direcció del PDECat va instar Trias a retirar la proposta.

"No es posarà en perill cap treballador"

Després, en una pregunta del PP sobre la implicació del govern en el referèndum, Colau ha acusat els populars de ser els "responsables de la situació de bloqueig" del plet català. "És vostè qui li ha de demanar sentit d’Estat, sentit de la responsabilitat i sentit comú al seu partit", ha dit Colau al líder del PP a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, perquè "canviïn d’estratègia i acceptin la possibilitat de fer un referèndum".

Colau ha tornat a defensar la necessitat de fer un "bon referèndum" perquè Catalunya decideixi "lliurement" el seu futur. "L’Ajuntament sempre ha de donar suport a les mobilitzacions democràtiques i facilitar les participacions democràtiques", ha afirmat, i ha evitat concretar quines facilitats posarà el consistori perquè es pugui votar. El que ha deixat clar és que sigui quina sigui la implicació del govern, "no es posarà en perill cap treballador".

Així, ha assegurat que no permetran "la instrumentalització" del ple municipal "ni pels uns ni pels altres", en una al·lusió directa al PP i també velada als independentistes, que pressionen perquè Colau concreti el seu paper en l’1-O.

Just en començar el debat, Colau s'ha absentat i ha sigut Ortiz qui ha comandat el ple. Mejías ha dit que l'alcaldessa era fora perquè "no l'interessa aquest debat". Al cap d'una estona, Colau ha tornat i ha replicat a Mejías: "Tinc un nadó de tres mesos i li he de donar el pit. No sé si prefereix que ho faci aquí a la tribuna". El govern municipal ha respost amb aplaudiments.

S'aprova la moció contra l'1-O a Tarragona

El ple de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat amb 17 vots a favor i 10 en contra una moció presentada pel PSC contra el referèndum, que també ha rebut el suport de Cs, PP i la regidora no adscrita, Beatriz Pérez. En la moció s'apunta que "no hi ha democràcia ni estat de dret sense respectar la legalitat" i exigeix al Govern que, si ha de demanar la col·laboració del consistori tarragoní, ho faci de forma oficial, que se sol·licitin els informes jurídics corresponents i que es protegeixi el funcionariat de l'Ajuntament perquè no hagin de col·laborar amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal. Unes 200 persones, convocades per l'AMI i l'ANC, han seguit la sessió des de la sala de plens, que s'ha omplert de cartells a favor de l'1-O i d'estelades.

Reguant pren possessió amb el compromís de treballar per l'1-O

El referèndum de l'1-O també ha sigut present una estona abans de començar el ple, en la presa de possessió d'Eulàlia Reguant com a diputada de la CUP. "Em comprometo a treballar pel referèndum de l'1 d'octubre fins a la plena autodeterminació dels Països Catalans i la recuperació de totes les sobiranies", ha afirmat, i ho ha promès per "imperatiu legal, ètic i polític".

A l'acte, presidit per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hi han assistit les regidores María José Lecha i Maria Rovira, que formaran amb Reguant el primer grup municipal format només per dones; també hi han sigut les diputades Anna Gabriel i Mireia Vehí. Reguant substitueix el regidor Josep Garganté, que va plegar a mig mandat, tal com havia anunciat.

stats