Política 11/05/2013

Montoro adverteix el Govern que l'objectiu de dèficit ha d'estar per sota del 2%

"No hi pot haver un dèficit superior al de l'any passat perquè s'entorpiria l'accés de Catalunya al mercat", ha insistit el ministre, que ha recordat que la xifra definitiva no se sabrà fins al juny

Sara González
2 min
El ministre Cristóbal Montoro, avui a Barcelona. / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl govern espanyol deixa ben clar que l'objectiu de dèficit del 2,1% que reclama el Govern és una quimera. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha recordat al Govern aquest dissabte que el sostre de dèficit ha d'estar per sota del percentatge del 2012 perquè si no es farien passes enrere en el full de ruta de la recuperació econòmica. "No hi pot haver un dèficit superior al de l'any passat perquè s'entorpiria l'accés de Catalunya al mercat", ha insistit el ministre, que interpreta que aquest 2,1% que demana l'executiu català és una petició de màxims per començar a negociar. Segons les dades que va fer públiques el ministeri d'Hisenda el mes de febrer passat, Catalunya va tancar el 2012 amb un 1,96% de dèficit, tot i que el Govern el va situar en un 2,3%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'haver-se reunit amb la junta directiva del PP de Catalunya, Montoro ha subratllat que la Generalitat "ha de seguir reduint el seu dèficit" però no ha volgut donar cap xifra concreta. De fet, ha assegurat que en la reunió de divendres amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no es va parlar de cap xifra concreta i ha afegit que no es negociaran els objectius de dèficit amb les autonomies fins al juny, quan el govern espanyol espera rebre la confirmació de la flexibilització del dèficit de l'Estat per part de Brussel·les.

El ministre d'Hisenda ha destacat que, mentrestant, el govern espanyol està "cobrint a través del fons de liquiditat la insuficiència financera de Catalunya" i de la resta de comunitats autònomes. A més, ha reiterat que d'aquí a finals d'any procuraran que cap autonomia pagui els proveïdors més tard de 30 dies. Montoro també ha assegurat que cal valorar les polítiques que està fent el govern de Mariano Rajoy per "recuperar la credibilitat" i ha recordat que, mentre que l'any passat Espanya va estar "a punt del col·lapse financer", avui s'està "encarant el final de la crisi".

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat que el seu partit ha reivindicat una flexibilització del dèficit per a Catalunya que estigui per sobre de l'1,2%, però ha recordat a Artur Mas que aquesta no és "una excusa" per no presentar els pressupostos.

stats