Política 04/04/2016

JxSí i la CUP s'emplacen a seguir negociant la moció de suport a la resolució del 9-N

ERC assegura que el text dels anticapitalistes "es discutirà i es votarà" dijous, mentre que Salellas assegura que tenen tancada una proposta de redactat amb els republicans

Mariona Ferrer I Fornells / Roger Tugas / Ara
4 min
Jordi Turull i Marta Rovira al centre de la imatge, entre els diputats de la CUP Gabriela Serra i Benet Salellas, sortint de la reunió conjunta al Parlament

Madrid / BarcelonaLa moció de suport a la resolució del 9-N continua inacabada. La ja tradicional reunió de cada dilluns ha acabat sense un document tancat, però amb un emplaçament a seguir-ne parlant per consensuar un text abans que la moció es debati dijous al ple del Parlament. A la sortida, Jordi Turull i Marta Rovira (JxSí) s'han mostrat optimistes, tot i que, de moment, no han presentat formalment cap esmena. Per la seva banda, Gabriela Serra, Joan Garriga i Benet Salellas (CUP) han assegurat que no rebaixaran el to de la moció per adaptar-se a la sentència del Tribunal Constitucional (TC), però han obert la porta a introduir en el text modificacions acordades amb JxSí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, l'esquerra anticapitalista subratlla que no té previst tocar un dels punts que més recels genera en la coalició independentista, el que insta el Govern a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió i els Mossos d'Esquadra a no executar-los com a policia judicial. Aquest punt, juntament amb l'apel·lació directa a la desobediència a la sentència del TC, són els elements que més dificulten l'entesa entre les dues formacions.

ERC, optimista amb la tramitació

Tot i això, segons ha volgut subratllar aquest matí el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, hi ha moltes possibilitats que la moció acabi debatent-se i, segons com vagin les converses, aprovant-se. Com a mínim, ha assegurat que es debatrà i votarà, cosa que no estava clara un cop la mesa del Parlament va admetre-la a tràmit la setmana passada amb la condició que s'esmenés i amb l'amenaça de ser vetada ja en el ple. "Estem convençuts que es discutirà i es votarà", ha asseverat el dirigent republicà.

En tot cas, Sabrià ha subratllat que "la moció del 9-N està absolutament incorporada en el dia a dia del Govern", i ha citat el projecte de llei per garantir la sanitat a tothom o els treballs per constituir l'agència catalana de la protecció social. "Si cal que es torni a votar, tornem-hi", ha afegit, i ha explicat que s'estan negociant les esmenes per "garantir el vot dels 72 diputats" de Junts pel Sí i la CUP.

La CUP assegura que hi ha un acord amb ERC sobre la moció

Per la seva banda, el diputat de la CUP Benet Salellas ha revelat que els anticapitalistes han arribat a un acord amb una part de Junts pel Sí i que ara només falta que hi hagi una "posició unitària" entre CDC i ERC. "Hi ha un partit que té una posició més propera a la nostra", ha dit en al·lusió als republicans. "Crec que a Junts pel Sí no hi ha una posició unitària, per tant no depèn tant de la CUP que s'aprovi", ha assegurat a Catalunya Ràdio una estona abans de la reunió entre els grups.

El diputat cupaire ha tret ferro a un possible desacord perquè, si finalment la moció no es debat, "no serà cap drama" sinó que, per a ell, significarà només que "hi ha estratègies diferents" entre l'independentisme. Ara bé, ha avisat que "passaran coses" si finalment la moció cau de l'ordre del dia del ple, encara que no ha volgut concretar quines represàlies hi hauria.

Tot i així, Salellas ha tornat a defensar una vegada més la moció que reivindica la declaració del 9-N i que "posa calendari i pressupost" a les mesures aleshores acordades. Segons ha dit, la iniciativa parlamentària arriba després d'unes intervencions de dirigents de CDC que "semblaven deixar en paper mullat" la resolució del 9-N i també com un revulsiu ara que "hi ha la sensació que el procés s'ha estancat".

Crític amb Mas i el conseller d'Interior

El diputat ha lamentat que el conseller d'Interior, Jordi Jané, no doni l'ordre als Mossos de desobeir els requeriments de l'Audiència. "El conseller no acaba d'assumir el compromís polític que hauria de tenir pel Govern on es troba", ha assegurat, i l'ha acusat de "cedir" davant dels sindicats policials.

Salellas també ha carregat contra l'expresident Artur Mas, a qui ha demanat que "deixi de fer de comentarista, de rondinaire i de glossador del procés". "No ens convé tenir un actor que constantment critica la CUP, ERC i el full de ruta", ha reblat.

El diputat també ha opinat sobre la negociació amb Junts pel Sí pels pressupostos i ha avisat que només es plantejaran aprovar-los si "fan coses diferents i no s'assemblen als del govern de Mas". "Si són pressupostos autonomistes, no tindran el nostre suport", ha alertat.

Sí que es Pot no presentarà esmenes a la moció de la CUP

Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot rebutjarà la moció de la CUP si finalment s'arriba a debatre en el proper ple i ni tan sols hi presentarà esmenes. Així ho ha confirmat la coordinadora nacional d'ICV i diputada a la cambra, Marta Ribas, que ha reclamat a Junts pel Sí i la CUP que no utilitzin el Parlament per resoldre les seves disputes internes.

La confluència d'esquerres fa temps que adverteix que la resolució del 9-N no té recorregut polític ni jurídic. Segons ha dit, el compromís amb la declaració independentista "és un debat entre Junts pel Sí i la CUP", a qui ha demanat que "no traslladin a la ciutadania un debat sobre l'acord de governabilitat i les diferents interpretacions que n'han fet" i se centrin a presentar uns pressupostos "justos". A més, ha reclamat als independentistes que tornin a centrar els esforços a reclamar un referèndum en lloc d'apostar per vies unilaterals.

Arrimadas alerta de conseqüències judicials

Finalment, Inés Arrimadas ha fet ple a Madrid. La portaveu de C's al Parlament, acompanyada del líder del partit taronja, Albert Rivera, ha omplert la sala habilitada a l'hotel Villa Magna per a un esmorzar informatiu presidit per ella. Arrimadas ha alertat la Generalitat que, si s'aprova la moció de la CUP, hi haurà "conseqüències" a nivell judicial. En aquest sentit, ha assenyalat que la proposta de la CUP és una "crida a la desobediència" i ha recordat que tant el Parlament com el Govern estan immersos en un "procés judicial".

"Qui se salta la llei sabrà que haurà d'enfrontar-se també a les conseqüències", ha afegit, i encara ha assenyalat: "Estem parlant d'una cosa molt seriosa, i per tant n'espero qualsevol cosa. Jo no sé què faran ells, però nosaltres, com a líders de l'oposició, serem clars".

stats