Política 12/06/2016

ERC aspira a fer de frontissa i s’obre a canvis per refer el consens

La cúpula republicana admet que els passos a fer cap a les eleccions constituents, més que refer-los, cal concretar-los i millorar-los

Roger Tugas
2 min
ERC aspira a fer de frontissa i s’obre a canvis per refer el consens

Barcelona“La vida entre dos partits dividits és difícil”. Aquest lament d’un dirigent d’ERC resumeix el que senten molts membres de la cúpula del partit, que assenyalen que la complicada entesa de CDC i la CUP s’agreuja amb faccions de les dues formacions tibant a banda i banda. En el cas dels anticapitalistes el sector menys favorable al pacte amb Junts pel Sí es va imposar per un estret marge, mentre que, en el cas dels socis de CDC, ERC dóna credibilitat als dirigents de la CUP que afirmen que faccions nacionalistes van frenar un pacte liderat per Carles Puigdemont que hauria facilitat aprovar els comptes. “Un sector de CDC ha treballat activament per dinamitar els ponts d’entesa amb la CUP i estava capitanejat per Francesc Homs i Artur Mas”, etziba un dirigent republicà, que tampoc no exonera els anticapitalistes del “greu acte d’irresponsabilitat” de tombar els comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que els d’Oriol Junqueras esperen que, un cop passi el 26-J i es rebaixi la tensió electoral, CDC, ERC i la CUP puguin començar a parlar sobre com refer la unitat. De fet, els republicans creuen que el cop de puny de Puigdemont plantejant la qüestió de confiança és també un toc d’atenció intern per agafar el timó del partit, cosa que entenen que pot facilitar la cohesió del Govern i la capacitat per pactar amb els anticapitalistes. Malgrat tot, ERC avisa que el reforçament del president no pot implicar que ell pugui fer i desfer sense encomanar-se a ningú: “Si algú pretengués imposar un full de ruta seria un error”.

Així, la cúpula republicana admet que els passos a fer cap a les eleccions constituents, més que refer-los, cal concretar-los i millorar-los. Tot i això, reclama que aquestes modificacions es consensuïn primer dins de Junts pel Sí i després es pactin amb la CUP, a la qual veuen com un soci imprescindible per sumar majories i l’únic possible per avançar cap a la independència. Una tasca de construir ponts en què volen fer de frontissa. “ERC està situada en la centralitat política i el millor seria que els independentistes ens poséssim d’acord sempre i de forma immediata, però no sempre és possible”, va reconèixer ahir el seu cap de llista per al 26-J, Gabriel Rufián. Tot i això, altres dirigents també apunten que, es toqui o no el full de ruta, la confiança amb la CUP es reconstruirà si hi ha passos clars cap a la independència, els quals haurien d’anar arribant.

Com sumar els ‘comuns’

ERC destaca que l’activació pròxima de la fase ciutadana del procés constituent i qüestions com el referèndum unilateral d’independència poden servir per sumar els sectors sobiranistes dels comuns al procés, si el 26-J es constata que Podem no pot forçar canvis a l’Estat. Ara bé, un dirigent republicà també alerta que la voluntat de sumar-los no pot allargar els terminis, ja que, es faci el que es faci, “Joan Coscubiela mai no beneirà el mandat del 27-S”.

stats