Política 18/11/2014

Expatriats europeus i americans demanen a Cameron via carta "suport al poble català"

En una missiva que han enviat aquest dimarts al primer ministre britànic li retreuen el seu suport a Mariano Rajoy després del 9-N i constaten la "contradicció" del seu discurs amb Escòcia i amb Catalunya

M.colomer
2 min

BarcelonaUna setantena d'expatriats britànics, nord-americans i d'altres països de la Unió Europea residents, la majoria, a Catalunya, han enviat aquest dimarts una carta al primer ministre britànic, David Cameron, demanant-li "suport al poble català" en el camí per decidir el futur polític del país. La missiva, a la qual ha tingut accés l'ARA, expressen l'"admiració" per com ha conduït el Regne Unit el debat amb Escòcia culminat amb el referèndum sobre la independència del 18 de setembre. Però li retreuen que l'endemà del 9-N es posés al costat del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Veiem com a contradictori que, l'endemà de l'exitosa consulta [del 9-N], vostè declarés públicament el seu suport per la posició del Sr. Rajoy respecte a la consulta d'independència que va ser declarada "il.legal" pel Govern espanyol", diu la missiva, que recorda que el 9-N "es va conduir de la manera més democràtica tal com van avalar-ho un grup d'eurodiputats liderats pel Sr. Ian Duncan, amb el resultat de més d'un 80% a favor de la independència de Catalunya". Tot plegat fa que "molts catalans estiguin dolguts davant el suport implícit que la vostra declaració prestava a l'oposició inflexible del Sr. Rajoy al dret a decidir dels catalans".

El deure dels líders internacionals amb Catalunya

Pet tot això, conclouen que el primer ministre britànic i altres líders europeus "tenen avui el deure de donar suport al poble català en la seva demanda de trobar solucions democràtiques al conflicte i de poder prendre lliurement les crucials decisions sobre el seu futur polític". Un dret que, diuen, "no s'hauria de negar a cap país d'Europa". Entre els signants hi figuren noms com el de Mathew Tree, Liz Castro o Antoni i Miquel Strubell.

stats