CONSELL EXECUTIU
Política 06/09/2016

Ginebra, Copenhaguen, Varsòvia i Zagreb: el Govern crea quatre delegacions a l'exterior

L'executiu tenia projectades al juny deu noves delegacions, que estaven vinculades a l'aprovació dels pressupostos per al 2016

Oriol March
2 min
Reunió del Govern del dimarts 6 de setembre del 2016

BarcelonaEl conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha anunciat aquest dimarts la creació de quatre noves delegacions de la Generalitat a l'exterior. Estaran situades a Ginebra (Suïssa), Copenhagen (Dinamarca), Varsòvia (Polònia) i Zagreb (Croàcia). "Volem ser presents al món", ha insistit Romeva, que ha destacat que la presència a Ginebra és rellevant per tal d'influir "de manera activa" en tots els organismes multilaterals que hi ha a la ciutat suïssa. Al juny, el Govern tenia intenció de crear deu delegacions, però el projecte passava per l'aprovació d'uns pressupostos que van ser tombats per la CUP abans de tramitar-los.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya ha de tenir una representació a l'altura del que és com a país. Hem de seguir endavant", ha apuntat, referint-se implícitament al fet que l'Estat hagi volgut frenar tots els passos de la Generalitat en política exterior des que es va crear la conselleria. "Seguim endavant perquè és la nostra obligació fer-ho", ha apuntat el conseller sobre el "mandat democràtic" del 27-S. "La representació exterior ha d'estar a l'altura de les necessitats del país. Aquesta representació és útil i té retorn. El que no s'entén és que Catalunya no estigui representada a l'exterior, perquè això fa que es perdin oportunitats", ha insistit Romeva.

Zones d'influència

Una de les idees clau que ha volgut destacar el conseller d'Exteriors és que les delegacions de Copenhagen, Varsòvia i Polònia tenen "voluntat de hub". Això vol dir que el Govern té la intenció de fer-les servir per actuar en determinades zones d'influència. La situada a la capital danesa servirà, doncs, per donar cobertura a Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.

La seu de Varsòvia, segons Romeva, tindrà l'encàrrec d'influir en Polònia, Estònia, Letònia i Lituània, mentre que la de Zagreb cobrirà Albània, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Kosovo, Macedònia, Montenegro i Sèrbia. La delegació, a banda, tindrà el mandat de prospecció al conjunt de països com ara Grècia, Bulgària, Moldàvia i Romania.

Romeva també ha explicat que el Govern ha aprovat el projecte de llei de la comunitat catalana a l'exterior, que ha de servir per "millorar" la resposta a les "noves necessitats sorgides del fet emigratori català" dels últims anys.

stats