Política 21/07/2017

Els catalans confien més en la Guàrdia Civil que en el Parlament, i altres curiositats de l'enquesta del CEO

Un 14% dels ciutadans s'informen habitualment de l'actualitat política a través de l'aplicació de fotografies Instagram

Ot Serra
3 min
Caserna de la Guàrdia Civil de Barcelona

BarcelonaL'opinió sobre el referèndum o la salut electoral dels partits s'enduen tot el protagonisme del baròmetre del CEO cada trimestre, mentre altres inquietuds socials passen més inadvertides. A la dirigent socialista Assumpta Escarp no se li n'ha escapat una de curiosa: "Els ciutadans tenen més confiança en la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que en el Parlament", ha subratllat aquest divendres des del faristol de la cambra, en ser preguntada per la valoració que li mereixien els resultats de l'estudi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Certament, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra són 3 de les 5 institucions públiques en què més confien els catalans, juntament amb les universitats i els ajuntaments. Enrere queden el Parlament i el govern de la Generalitat, que almenys superen l'exèrcit, l'Església catòlica, la monarquia espanyola i el Tribunal Constitucional.

El TC, gran enemic de l'independentisme, sembla portar-se millor amb els votants del PP i de Ciutadans, que són els únics que l'aproven. Per a ells, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l'exèrcit són les institucions que millor funcionen actualment. Coincideix que la inseguretat ciutadana, l'incivisme i la violència són problemes que no preocupen gairebé gens les 1.500 persones enquestades.

Des de fa anys la principal inquietud dels ciutadans són l'atur i la precarietat laboral i aquesta vegada tornen a encapçalar la llista: per al 43% és un dels principals problemes i per a un 24% és el primer. Hi ha una petita part de la població -0,6%- a la qual, lluny de passar penúries econòmiques, li preocupa un aspecte que el CEO ha definit com la "crisi de la identitat catalana".

L'independentista, un procés identitari?

La relació entre Catalunya i Espanya és, sens dubte, un gran maldecap per a la societat catalana, però tal com apunta l'estudi del CEO no respon a una dèria identitària d'una majoria del país. De fet, només un 15% desitja la independència per aquest motiu. En canvi, els detractors del Procés semblen més amoïnats per aquesta qüestió: el 58% volen que Catalunya segueixi formant part de l'Estat per la necessitat de preservar la unitat d'Espanya i per raons identitàries.

Tal com estan les coses de polaritzades en aquest tema, el consens cal buscar-lo en la valoració sobre el funcionament de la democràcia, del qual un 77% dels enquestats estan poc o gens satisfets. Més afortunades són les 31 persones de les 1.500 que han participat a l'estudi que estan cofoies amb la salut democràtica actual. Malgrat aquesta minoria, el 63% de les respostes veuen la situació política dolenta o molt dolenta, més que l'econòmica, amb un 49%.

Tot i la tendència de recuperació de l'economia, la confiança en la banca provoca un rebuig unànime en tot l'arc parlamentari: els votants de totes les formacions suspenen els principals actors del poder financer. No és aquesta l'única institució que mereix desconfiança de manera generalitzada i comparteix aquesta particularitat, precisament, amb els principals actors del poder polític: els partits.

En qualsevol cas, hi ha una dada per a l'optimisme: la població situa de mitjana la satisfacció amb la seva vida en un 7 en l'escala del 0 al 10, fet que demostra que hi ha altres elements importants més enllà de la política, com l'oci, la família o els amics, unes distraccions que l'avanç en les noves tecnologies porten a compartir sovint en forma de fotografia a través d'aplicacions com Instagram, que per a alguns -84 persones de 1.500- també serveix per informar-se habitualment sobre l'actualitat política.

stats