Política 26/10/2014

Iceta rebutja unes eleccions plebiscitàries i recorda que n'hi va haver unes a Alemanya el 1933

El líder socialista ha afirmat a 'El suplement' de Catalunya Ràdio que aquells que asseguren que se celebraran unes plebiscitàries a Catalunya "estan enganyant" els ciutadans

Efe
2 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha rebutjat aquest diumenge la convocatòria d'eleccions plebiscitàries a Catalunya i ha recordat que n'hi va haver unes el 1933 a Alemanya, en les quals es va imposar Adolf Hitler, motiu pel qual no li agraden els plebiscits, ja que "és el que feien els dictadors". El PSC s'ha refermat en les seves paraules posteriorment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a 'El suplement' de Catalunya Ràdio, Iceta ha advertit que els que asseguren que a Catalunya hi haurà unes eleccions plebiscitàries "estan enganyant" els ciutadans, perquè aquest tipus de comicis no estan reconeguts ni a la Constitució, ni a l'Estatut ni a la llei electoral. "No votarien els de sempre? No elegiríem diputats? Només dues llistes? A l'Alemanya de l'any 1933 jo crec que hi va haver plebiscitàries. A mi no m'agraden gens els plebiscits, que és el que feien els dictadors, uns plebiscits a la seva persona", ha exclamat.

Per aquest motiu, Iceta ha demanat als ciutadans que no s'enganyin, ja que en les pròximes eleccions catalanes, es convoquin quan es convoquin, s'elegirà un nou Parlament, que haurà d'escollir un president, que nomenarà el seu govern, establirà prioritats i haurà d'impulsar pressupostos i lleis.

El dirigent socialista ha afirmat, a més, que els que afirmen que Catalunya serà independent a través d'una declaració unilateral d'independència (DUI) també estan "enganyant" els ciutadans.

"Imaginem una DUI. Què passaria? L'endemà el govern d'Espanya la impugnaria i el Tribunal Constitucional eventualment l'anul·laria. Això seria la part jurídica. Però, políticament, si tu dius que ets independent però no hi ha cap país al món que et reconeix... és com si jo digués que sóc alt i guapo, hi ha coses que no només depenen de tu", ha dit també Iceta.

El líder socialista també ha denunciat que hi ha sectors del sobiranisme català que pretenen donar un caràcter plebiscitari a les eleccions perquè els ciutadans votin pensant en un sol dia (el de l'eventual proclamació de la DUI), quan en realitat estarien donant un mandat per a quatre anys, fet que considera "un engany".

"Les eleccions plebiscitàries no existeixen, les llistes de país, tampoc. És mentida, és fals, és enganyar".

El líder del PSC ha remarcat, a més, que si CiU trenca amb ERC està disposat a donar suport al president de la Generalitat, Artur Mas, sempre que es compleixin quatre condicions: aplicar polítiques per combatre l'atur, defensar l'estat del benestar, regenerar la política i negociar amb el govern central la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya. En aquest sentit, ha reconegut que no entén com el president del govern, Mariano Rajoy, no ha volgut pactar ara amb la Generalitat les condicions perquè es fes la consulta, ja que considera que el millor moment per fer-ho és quan es disposa de majoria absoluta, ja que així "res no sortiria de mare".

stats