Política 02/10/2013

Duran: "Seria un error gravíssim que la pregunta de la consulta es pactés només entre CDC i ERC"

El líder d'Unió dóna a entendre que Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitza, i apunta que si fos un dirigent empresarial estaria "preocupat" per si el nou estat podria fer servir l'euro

Oriol March
3 min

BarcelonaJosep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, ha assegurat aquest matí que si fos dirigent d'una entitat econòmica catalana estaria "preocupat" per si Catalunya segueix a l'euro. Ha estat la seva manera de respondre al president de la Generalitat, Artur Mas, que ahir va demanar a les elits del país que no "pretenguin" canviar "el curs de la història" i ajudin que el procés català "surti bé". "Sempre s'ha d'entendre l'altra part", ha indicat Duran, en referència al paper de les elits. Així ho ha dit en una entrevista al programa 'El matí de Catalunya Ràdio', en què també ha apuntat que no té "cap influència" a Madrid, però sí, "capacitat d'interlocució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran ha considerat un "error gravíssim" que la pregunta de la consulta només es pactés entre CDC i ERC, i ha fet una crida a "dialogar també de cara endins". "Jo amb el senyor Oriol Junqueras no coordino res", ha deixat anar el líder d'Unió, que ha jutjat que als republicans "els va molt bé" estar fora del Govern "perquè estan fent un sac de vots" de cara a les europees i a les municipals. Pel que fa a al relació que manté amb Mas, ha considerat que és "millorable" i ha defensat que "per part seva", la vol polir.

"Si el procés trenca CiU i el PSC i enforteix ERC i Ciutadans, haurem fet un pa com unes hòsties", ha reflexionat el president del comitè de govern democristià, que ha demanat que no es trenqui la "centralitat" del país. Pel que fa a la salut de la federació CiU, en tensió per la consulta, ha assegurat que no vol que s'esberli, però ha deixat la porta oberta que passi "si al final es provoca".

Duran s'ha queixat del projecte de pressupostos del govern espanyol, que ha reduït un 25% les inversions a Catalunya. "Això és escandalós", ha reflexionat el líder d'Unió, que ha defensat que els comptes són "una prova més" que és "molt difícil, però no dir impossible, que l'altra part dialogui". "L'important, però, és que no s'estigmatitzi qui busca el diàleg", ha apuntat.

"Un gest de grandesa seria fer uns pressupostos com Déu mana o bé retirar la llei Wert", ha destacat Duran, que ha considerat que la seva tercera via és plenament compartida per tota la cúpula d'Unió. "Ramon Espadaler, Joana Ortega, Toni Font i Josep Maria Pelegrí pensen el mateix que jo", ha apuntat.

El paper d'Europa

Poques setmanes abans de les eleccions catalanes del 25-N, Duran va fer llegir a Josep Maria Pelegrí una carta al consell nacional d'Unió en què repassava el context europeu de la independència i en què descartava que el club comunitari donés suport a la independència de Catalunya. "No hem de simplificar el debat sobre Europa", ha apuntat al mateix temps que es preguntava si als països de la Unió Europea (UE) els convé reconèixer Catalunya. Voleu dir que la solució política pot venir d'Europa? Reflexionem-hi", ha assegurat. "Els tractats europeus diuen el que diuen", ha afirmat, donant a entendre que el nou estat quedaria fora de la UE.

"Nosaltres tenim uns drets en tant que som ciutadans espanyols, i si ho deixem de ser, ja no els tindrem", ha apuntat, assegurant que Catalunya "s'hauria de posar a la cua" per entrar a la UE. "L'ingrés dependria de la voluntat de la resta dels estats", ha defensat. Poc després, ha desitjat que ningú de CDC estigués fent tuits sobre la seva entrevista. Es referia al fet que divendres, Josep Rull, secretari d'organització de CDC, va piular mentre Jordi Basté entrevistava el líder d'Unió a RAC1.

stats