Política 30/11/2016

Junqueras assistirà demà al Consell de Política Fiscal i Financera que fixa els objectius de dèficit

Ho ha anunciat el secretari d'Economia, Pere Aragonès, en una entrevista a TV3

Ara
3 min
Junqueras assistirà demà al Consell de Política Fiscal i Financera que fixa els objectius de dèficit

BarcelonaEl vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, assistirà demà al Consell de Política Fiscal i Financera. Així ho ha anunciat el secretari d'Economia, Pere Aragonès, en una entrevista a TV3. La trobada la presidirà el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i per primer cop, també, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i s'hi ha de discutir l'objectiu de dèficit d'aquest 2016 –es preveu al 0,7%– i el de l'any vinent, que el govern espanyol ha fixat al 0,5%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha diferenciat aquesta trobada de la reunió de la conferència de presidents autonòmics que el president espanyol, Mariano Rajoy, vol convocar per arrencar l'inici del nou curs polític i negociar la reforma de finançament autonòmic. Una trobada a la qual la Generalitat ja ha dit que no acudirà i que tan PP com C's li reclamen que hi vagi per defensar els "interessos" dels catalans.

Quin criteri, doncs, segueix el Govern a l'hora d'assistir a les reunions multilaterals de les autonomies? Aragonès ha argumentat que "allà on hi hagi un sol euro" que puguem aconseguir, la Generalitat hi ha de participar. El Govern creu que l'objectiu de dèficit per a l'any que ve hauria de ser del 1,8% enfront del 0,5% de l'Estat i ha augurat que demà hi haurà un front comú amb altres comunitats autònomes per ampliar el marge de despesa.

En relació amb l'operació diàleg engegada per l'Estat, Aragonès ha assegurat que es tracta de "propaganda" per simular que hi ha una oferta del govern espanyol quan no hi és. A més, ha deixat clar que qualsevol proposta de reforma de finançament "no serà intercanviable" per l'aposta pel referèndum d'independència.

Uns pressupostos lligats jurídicament

Malgrat que ahir PP i C's van avisar de l'eventual impugnació dels pressupostos –de fet, van dir que els lletrats de la mesa del Parlament havien assegurat que algunes partides podien ser recorregudes–, Aragonès s'ha mostrat segur que podran tirar endavant. A parer seu, estan "molt ben construïts" jurídicament, ja que la partida "processos electorals" destinada al referèndum és una previsió habitual en els pressupostos de la Generalitat. De fet, ha dit que també està inclosa en els pressupostos generals de l'Estat. El secretari d'Economia ha argumentat que la Generalitat té el compromís polític de convocar el referèndum i, en conseqüència, ha de preveure una partida per a aquesta funció.

A més, s'ha agafat a les declaracions d'ahir del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que considera que són "prudents" envers la impugnació dels nous comptes de la Generalitat.

En relació al marge de negociació amb la CUP per aprovar definitivament els comptes, Aragonès ha deixat clar que el seu objectiu és abaixar la pressió fiscal a les classes mitjanes i populars però ha avisat que ara per ara el Govern no ho pot fer. Tampoc apujar més els trams de les rendes més altes. "El Govern està compromès a reduir la pressió fiscal a les classes treballadores del país i ho hem de fer sense afectar els recursos", ha dit Aragonès, que afegeix que s'ha de valorar la proposta no només pel "missatge ideològic" sinó també pels ingressos finals que en resulten. "Si s'abaixa molt un tram on hi ha molta gent i s'apuja molt un tram on hi ha més poca gent, probablement no compensa", ha conclòs. El desenllaç de tot, al febrer.

stats