HORITZÓ ELECTORAL
Política 24/08/2015

Junts pel Sí evitarà generar hostilitat en el bloc del no

La coalició optarà per un discurs inclusiu que també li permeti seduir una bossa de 300.000 indecisos el 27-S

Oriol March Ara
5 min
Junts pel Sí evitarà generar hostilitat en el bloc del no Llach s’estrena com a candidat a Girona Mas, en perfil baix fins que arrenqui la campanya

Barcelona / BarcelonaEl dia 13 de juliol al matí, unes hores abans que arrenqués al Palau de la Generalitat la cimera que va desembocar en un acord entre CDC, ERC i les entitats per propiciar una candidatura sobiranista transversal a les eleccions del 27-S, un dels negociadors era especialment pessimista: “Els ànims no estan per arribar a un acord”. Els dos dies següents, però, el van acabar desmentint. Artur Mas i Oriol Junqueras van acabar posant-se d’acord amb el vistiplau de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, i això va obligar les cúpules dels dos principals partits del país a greixar amb la màxima rapidesa la maquinària electoral conjunta. A partir d’avui mateix, dia triat per presentar la nova campanya de Junts pel Sí, la candidatura intensificarà els tres objectius que té fins al 27-S: afermar els convençuts, seduir els indecisos i no generar hostilitat en el bloc del no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquests termes s’expressen fonts de la candidatura, que posen especial èmfasi en la possibilitat que hi ha de captar entre 200.000 i 300.000 indecisos per a la causa independentista a través d’un discurs “de dignitat, de respecte i de dret a decidir”. “Es tracta de buscar el vot útil per fer-nos respectar”, consideren els dirigents consultats. Aquesta estratègia “incloent” és també una manera de no provocar una mobilització excepcional en el bloc unionista format pel PP, amb la maquinària de l’Estat a favor, i Ciutadans. “Tothom sap que els primers que consideraran plebiscitàries aquestes eleccions seran ells, en cas que no hi hagi una gran victòria del sí”, apunten des de Junts pel Sí.

Identitat i llengua

Quina és la manera triada per no mobilitzar el votant unionista? “Cal deixar clar que no s’obligarà ningú a renunciar a qüestions identitàries”, apunten fonts de l’equip de campanya. “Es tracta de no provocar cap reacció hostil”, afegeix un altre dirigent consultat. Un destacat membre de la candidatura és taxatiu: “Hem d’explicar que ningú perdrà la nacionalitat espanyola, en cas que vulgui mantenir-la. I que, evidentment, el castellà seguirà sent oficial”. Són missatges que, en precampanya, els candidats de Junts pel Sí estan detectant que poden fer forat en ciutats de l’àrea metropolitana més hostils al procés sobiranista.

“En essència, es tracta d’explicar els beneficis que podria tenir per a Catalunya ser la reguladora única de les seves competències”, indiquen les fonts consultades. “I, de passada, posar molts exemples pràctics, com el cas de les pensions i de les inversions empresarials”, assenyala un dirigent consultat. Els estrategs de CDC diuen que, just en l’arrencada del procés sobiranista, el “discurs de la por” sobre les pensions havia fet forat en l’electorat més veterà. “Per això caldrà ser molt insistents en la plausibilitat de la independència i en la possibilitat de construir entre tots un país nou, sense excloure ningú”, raonen en privat des de la sala de màquines de la candidatura.

Junts pel Sí, en referència al bloc contrari a la independència, sap que hi ha una determinada bossa de votants que mai tindrà ganes d’escoltar el discurs de la candidatura. “Hi ha gent que no sap qui és Raül Romeva [el cap de llista] perquè no mira mai TV3”, constaten a la llista sobiranista. Romeva és l’home triat per anar als grans debats -el de la cadena pública catalana serà un d’ells- i s’hi insistirà molt en la idea que el 27-S és un plebiscit. “No ha de ser una campanya normal, perquè això és el referèndum que no ens han deixat fer”, assenyalen a la sala de màquines de la candidatura.

El fet que Junts pel Sí no vulgui una campanya “normal” no vol dir que no s’hagin de fer actes territorialitzats, com en tot camí cap a unes eleccions. Cada matí es farà un acte “de programa” amb propostes concretes sobre els aspectes sectorials de la independència. “Per això hem d’aprofitar els experts que tenim a la candidatura”, asseguren fonts de l’equip de campanya. Al vespre hi haurà actes per tot el territori -també als més convençuts- i se’n seleccionarà un per potenciar-lo mediàticament. “Ja sigui de Romeva, de Mas, de Junqueras o dels independents”, assenyalen.

“Més sintonia”

De moment, i a pesar de la insistència de la resta de partits a buscar discrepàncies en la llista -el llarg període que ha trigat la candidatura a confirmar oficialment que Mas és el candidat a president-, l’ambient de treball és “molt positiu”. “Almenys Junts pel Sí ha servit perquè el president i Junqueras es tornin a parlar!”, s’exclama un destacat membre de la candidatura. “Les relacions estaven deteriorades. Ara s’ha entès l’excepcionalitat del moment”, afegeix un altre dirigent.

El comitè de campanya el formen Francesc Homs (CDC), Lluís Salvadó (ERC) i Oriol Soler (responsable d’ Ara és l’hora ). Convergència i els republicans s’han anat repartint la resta de tasques de la candidatura -comunicació recau en els nacionalistes, màrqueting el porten els de Junqueras- i “no s’han doblat càrrecs”. És a dir: cada àrea té un sol responsable, no un de cada partit. Això és vist a la candidatura com un senyal de “més sintonia”. Tot i el poc temps que porten treballant junts, les enquestes els van de cara i la incògnita serà quina victòria obtenen el 27-S. Que dependrà, en part, de com es mobilitza el no.

Llach s’estrena com a candidat a Girona

El Jardí de la Infància de Girona va servir com a escenari per a l’estrena de Lluís Llach com a cap de files de Junts pel Sí a les comarques gironines. El cantautor va assegurar que l’edat li fa “tenir molta pressa” i va indicar que una victòria de la coalició seria una “carta de presentació magnífica” davant les cancelleries europees. “Hem viscut una insurrecció col·lectiva d’una qualitat inimaginable”, va defensar Llach al costat de Raül Romeva.

Mas, en perfil baix fins que arrenqui la campanya

El president de la Generalitat, Artur Mas, es mantindrà prudentment allunyat de la voràgine electoral fins que comenci oficialment la campanya electoral, la mitjanit de l’Onze de Setembre. Així ho assenyalen fonts de l’equip de Junts pel Sí, que apunten que fins a l’arrencada reglamentària “farà més de president que de candidat”. Un cop arrencada la campanya, però, Mas tindrà un protagonisme “repartit” amb la resta de primeres espases de la candidatura. “Hi ha molta gent que planteja aquesta llista com la del president, i hem de ser lleials al fet que això no és així, sinó que és una campanya de referèndum”, insisteixen a la sala de màquines de la candidatura. El més probable és que Mas no assisteixi a la manifestació independentista de la Meridiana, que organitzen l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, per preservar la seva figura institucional, com ha fet en les mobilitzacions anteriors. De fet, la setmana passada diversos membres del Govern van insinuar que l’esquema es repetiria aquest any. La plana major de Junts pel Sí, però, formarà part de la Via Lliure a la República Catalana.

stats