NOVA ETAPA
Política 30/12/2015

Junts pel Sí es prepara per a tots els escenaris davant l’atzucac de la CUP

Artur Mas avisa els cupaires que no tenen prou força per canviar el president de la Generalitat

Laia Vicens / Gerard Pruna
4 min
A L’ESPERA DELS CUPAIRES 
 La CUP ha d’anunciar què pregunta a les assemblees i com es trasllada el resultat al consell polític.

BarcelonaDiumenge al vespre, acompanyat per la seva família al sofà de casa i davant del televisor, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va seguir amb atenció el desenllaç de l’assemblea que la CUP celebrava a Sabadell. Esperava saber el veredicte definitiu, la resposta a l’equació Mas o març, i va haver d’encaixar com un empat inesperat l’abocava a una altra setmana agònica. L’escrutini ha generat certa mala maror entre les files de Junts pel Sí (JxSí), que ahir insistien a tancar la porta a qualsevol nou gest cap a la CUP i es preparaven per a qualsevol dels escenaris davant la incertesa sobre com resoldrà l’esquerra anticapitalista el trencaclosques intern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mateix Mas avisava a primera hora en una entrevista de Catalunya Ràdio que, si la CUP rebutjava finalment investir-lo, assumiria unes noves eleccions “sense por ni recança”. Uns comicis que serien una “segona volta” del 27-S a la recerca d’una nova aritmètica que permeti governar. Una nova cita amb les urnes, però, que tornaria a obrir el debat de la llista unitària, que a principis d’estiu ja va tensar les relacions entre CDC i ERC. Decidit a no fer noves concessions per evitar la imatge que és la CUP qui lidera el procés, va remarcar que deu diputats no tenen prou força per canviar un president de la Generalitat ni el pla de xoc proposat per JxSí. Més tard, la vicepresidenta i portaveu del Govern en funcions, Neus Munté, remarcava que no hi haurà cap més oferta. Fonts de la coalició sobiranista apunten que no hi ha cap gest que pugui resoldre l’atzucac en què s’ha situat la CUP, a qui veuen abocada a una fractura interna de conseqüències imprevisibles.

Forçar un últim ple d’investidura

Davant d’aquest escenari, la consigna que s’ha imposat JxSí és esperar. El president de la Generalitat va recordar que l’independentisme ja ha superat situacions complicades, com les negociacions pel 9-N i la formació de la llista unitària. Tanmateix, no tothom està d’acord amb l’estratègia, i a la reunió del grup parlamentari de dilluns es van poder sentir veus que apostaven per fer més pressió a la CUP i convocar sí o sí un últim ple d’investidura que obligués els deu diputats a votar un cop més no a Mas. Una fórmula que alguns veuen com una via per responsabilitzar els anticapitalistes de la necessitat d’unes noves eleccions, però que la majoria del grup parlamentari descarta perquè una negativa “humiliaria” Mas.

Mentre es resol la incògnita, l’unionisme continua pressionant perquè hi hagi unes noves eleccions a Catalunya. L’últim, el president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, que, en plenes negociacions per provar de garantir-se la seva investidura, va titllar d’“espectacle lamentable” la situació a Catalunya i va argumentar que qualsevol govern amb la CUP “és un desastre”. I va instar Mas a buscar altres aliances o convocar noves eleccions.

Per la seva banda, la formació de l’esquerra independentista segueix buscant una fórmula per desencallar l’empat de l’assemblea de Sabadell. En una reunió dilluns a la nit, els 15 membres del secretariat nacional i els diputats de la CUP no van acordar cap solució i ahir al vespre es van retrobar per decidir què preguntaran a les bases i com recolliran la voluntat de cada assemblea. A l’espera de saber quin és el procediment escollit, la CUP va paralitzar el procés decisori, perquè sense saber què es vota “no té sentit” convocar les agrupacions locals i territorials, que han d’emetre un veredicte abans de dissabte, quan se celebrarà el transcendental consell polític.

Per això, el secretariat va demanar als militants que estiguin “amatents i preparats” per reunir-se amb poc marge de temps en unes assemblees que, van avisar, hauran de posicionar-se sobre “nous escenaris”. De fet, a la CUP són conscients que una altra votació generaria novament un resultat ajustadíssim, de manera que ja són molts els que pensen que convé una decisió “política” i no tant “aritmètica”. Ahir, en un comunicat, el secretariat de la CUP ja afirmava que exploren totes les opcions per oferir una “sortida política nova” al bloqueig.

En realitat, el secretariat i el grup parlamentari han de trobar un mecanisme perquè les assemblees emetin la seva opinió i aquesta es traslladi al consell polític de dissabte i permeti desempatar i emetre un veredicte definitiu que, a més, tingui la màxima legitimitat. “Hem de decidir per tothom quan sabem que exactament la meitat del partit pensarà el contrari del que diguem”, s’excusa un membre del secretariat, que admet la “dificultat enorme” de la gestió del postassemblea.

És precisament l’assemblea l’òrgan sobirà de la CUP, que ja es veia abocada a una “fractura” interna abans de diumenge. Amb l’empat exacte, hi ha qui augura que els partidaris de l’opció que es rebutgi apel·lin a la falta de legitimitat i es despengin del partit. Per això, fonts de la CUP demanen que la decisió final “no divideixi les bases entre perdedors i guanyadors”. Segons reconeixen, el repte de dissabte, al marge d’anunciar si investeixen Mas o no, és “no trencar les bases”, molt tensionades les últimes setmanes.

Un escrutini “amb garanties”

La CUP va sortir ahir al pas de les veus que posaven en qüestió l’empat a Sabadell i va publicar les actes, les instruccions i els reglaments de les votacions de l’assemblea per garantir que l’escrutini va ser “amb plenes garanties”. Per la via d’un comunicat, la formació va defensar que el desenvolupament i el funcionament del recompte va ser “impecable i excel·lent”.

stats