Política 02/06/2016

JxSí i PP s’uneixen per evitar una reforma de successions

CSQP nega que el Govern no tingui fonts d’ingressos

R.t.
3 min
Albiol mostrant un cartell dels aldarulls de Gràcia editat per Endavant, una organització pròxima a la CUP i de la qual forma part Anna Gabriel.

BarcelonaLa política tributària no només allunya el Govern de la CUP, sinó que també l’acosta al soci del primer executiu d’Artur Mas, el PP. I és que Junts pel Sí i els populars van unir ahir els seus vots per frenar una proposició de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) per reformar l’impost de successions. La coalició independentista va actuar sense fissures, tot i les pressions de Joan Coscubiela perquè ERC unís els seus diputats als de la resta de les esquerres per facilitar-ne la tramitació. Una estratègia -buscar les fissures en el grup que integra el Govern- que es fa present en cada ple i aquest cop inserida també en la precampanya del 26-J, en què En Comú Podem -coalició germana de CSQP per a les estatals- veu en els republicans una de les formacions amb qui es disputa més electorat i amb qui podria pugnar per la victòria a Catalunya. No en va, la coalició insistia a destacar, després del rebuig al text, el sentit del vot de CDC i ERC de manera separada, encara que va ser el mateix i que integren un sol grup.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, Coscubiela va defensar que la reforma del tribut permetria “augmentar els ingressos en uns 400 milions d’euros anuals”, i que la pressió fiscal s’incrementaria al 10% dels pagadors i “de manera significativa” al 5% més ric. “Els grups han de decidir si estan al costat del 5% de contribuents que reben grans herències o al costat de l’altre 95%”, va asseverar sense èxit el portaveu de CSQP. De fet, el gruix del seu discurs va intentar argumentar que la crítica dels sobiranistes segons la qual la Generalitat no té prou autonomia financera i que, a causa d’això, està obligada a fer retallades perd força a partir del moment en què el Govern rebutja esprémer més tributs com el de successions. “Que no ens vinguin després dient que no tenen recursos per fer polítiques socials”, va dir dirigint-se a ERC i, refusant que la pressió fiscal sigui alta, va etzibar que “Catalunya té 29 dels 42 trams de l’IRPF per sota de la mitjana”.

El mateix vot, arguments diferents

Malgrat tot, la majoria absoluta que sumen Junts pel Sí al complet i el PP va frenar la proposta. La coincidència en el vot, però, no va equivaler a una coincidència en l’argumentari usat per fer-ho. De fet, mentre el popular Enric Millo va apostar per la plena supressió del tribut, Carmina Castellví -independent a proposta d’ERC- va refugiar-se en aspectes de caràcter tècnic de la proposta de CSQP i va recordar que l’última reforma de l’impost encara és jove -els republicans van forçar CiU el 2014 a fer-se enrere parcialment de la reducció dràstica aprovada el 2011-. “Deixem que la reforma del 2014 s’apliqui durant més temps”, va demanar, i va subratllar que es van recaptar 222 milions el 2014 i fins a 378 milions ja el 2015.

En canvi, Millo va lamentar que “a Catalunya només s’abaixen impostos quan el PP influeix i s’apugen quan l’esquerra torna al poder” i, en contra del que afirmava Coscubiela, va assegurar que “els catalans suporten una pressió fiscal per sobre de la mitjana de comunitats”. On sí que van coincidir els dos grups és a l’hora d’alertar de la possible competència fiscal entre autonomies que pot generar la reforma, amb implicacions en la recaptació també de l’IRPF o patrimoni. C’s va abstenir-se en la votació, mentre que el PSC i la CUP van rebutjar les esmenes a la totalitat.

stats