Política 03/06/2013

L'alcalde de Girona reclama el dret a decidir i el príncep Felip li replica que s'han de respectar "les regles del joc"

Tots dos assisteixen a un congrés sobre seguretat jurídica a Girona. També hi és el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que ha demanat "respecte per la constitució"

Jordi Llorens/ACN
2 min
El príncep Felip de Borbó, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant la inauguració del congrés de Seguretat Jurídica que se celebra a Girona / ACN

GironaL'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha aprofitat un acte amb el príncep Felip i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, per reclamar la "necessitat" de Catalunya de "poder decidir lliurement el seu futur". Catalunya “com a poble, com a nació", sent "la necessitat d'una certa radicalitat democràtica, que és aquella que dóna seguretat jurídica als pobles que aspiren, que aspirem, al seu dret a decidir lliurement el seu futur”, ha dit l'alcalde de Girona durant la inauguració del primer Congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha respost veladament aquestes paraules i ha dit que cal respectar "les regles del joc" que marca la Constitució espanyola. El titular de Justícia ha assenyalat que es pot debatre el contingut de la Constitució, però no canviar-lo de manera unilateral. “L'ordenament jurídic, construït des del consens, és una conquesta que, per a ser irreversible, requereix d'un escrupolós respecte a les regles del joc –en referència a la Constitució–, que ningú no discuteix que poden ser debatudes, però que no poden ser violentades ni modificades unilateralment”, ha assegurat Gallardón.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón ha anat tenyint el seu discurs de clares referències a la necessitat de respectar la norma marc de l'Estat: la Constitució.

D'entrada, Gallardón s'ha remuntat dos segles enrere per recordar com va ser el procés d'independència de les colònies sud-americanes. Un procés, segons ha dit, que ha permès "enriquir les relacions" entre l'Estat i els nous països. Però un procés –com també ha recordat– emparat en la "Constitució del 1812 i en la voluntat d'estendre les llibertats a tots dos hemisferis".

"Respecte a les regles del joc"

El príncep Felip, que ha tancat els discursos inaugurals, ha dit que “la seguretat jurídica neix d'una voluntat d'estabilitat i de respecte a les regles del joc” i que aquesta seguretat “promou el creixement econòmic” alhora que “garanteix als ciutadans poder fer efectius els seus drets”.

Felip de Borbó ha recordat que la seguretat jurídica té un doble destinatari. "Per una banda, els mateixos ciutadans de cada estat, que demanen i precisen un marge de certesa que els permeti prendre decisions", ha dit el príncep. I hi ha afegit: "Per l'altra, els inversors, les empreses multinacionals i la comunitat internacional en el seu conjunt, que avaluen minuciosament la seguretat jurídica per establir el grau de confiança que els mereix cada país".

P { margin-bottom: 0.21cm; } El congrés sobre Seguretat Jurídica i Democràcia reuneix fins dimecres més de tres-cents juristes iberoamericans que debatran el disseny d'uns indicadors per establir un sistema per mesurar la seguretat jurídica als països iberoamericans. Les ponències i els tallers, coorganitzats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la Universitat de Girona (UdG), han de servir per veure com la fortalesa del sistema jurídic contribueix a fer sòlides les democràcies, l'economia i la societat dels diferents estats i països.

stats