REUNIÓ ENTRE MAS I ZAPATERO
Política 27/01/2011

Mas ressucitarà el "peix al cove" en la seva trobada amb Zapatero per assolir acords concrets

El president català defensarà el pla de viabilitat de la Generalitat i la necessitat de poder assumir més endeutament i s'oposarà a la reforma dels horaris comercials

Efe
2 min
ParlamentMas, Constitucional

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, pensa aplicar la vella filosofia pujolista del "peix al cove" per arrencar al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, acords concrets, sobretot en matèria econòmica i financera. El pròxim 7 de febrer, Mas es desplaçarà a la Moncloa per reunir-se, per primera vegada des del seu nomenament com a president de la Generalitat, amb Rodríguez Zapatero, a qui pensa plantejar una sèrie de reclamacions concretes, amb ànim d'obtenir "compromisos ferms", segons fonts del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A un any escàs que acabi la legislatura a Espanya, i sense temps per restablir completament la confiança institucional en Rodríguez Zapatero, Mas no pretén arrencar compromisos vagues a llarg termini per part del president del Govern ni obrir noves carpetes de temes que s'haurien d'abordar des de zero. Mas, per tant, acudirà a la reunió amb esperit pragmàtic, sense esperar resultats maximalistes però sí amb voluntat d'acordar qüestions concretes sobre temes pendents, que permetin al Govern afrontar de manera immediata problemes que té sobre la taula. Seguirà així per uns mesos, fins al final de la legislatura, la pauta del seu mentor polític, Jordi Pujol, que com a president de la Generalitat va patentar la política del "peix al cove".

El president de la Generalitat buscarà l'aval de Rodríguez Zapatero al pla de viabilitat financera de la Generalitat i a la possibilitat de més endeutament de l'administració catalana, però també pressionarà per impulsar mesures econòmiques i fiscals contra la crisi i s'oposarà a una reforma dels horaris comercials que perjudiqui el petit i mitjà comerç. Si bé la prioritat de Mas serà arribar a acords concrets en matèria econòmica i de finançament de la Generalitat, aprofitarà també per plantejar tots els traspassos pendents que ja va posar sobre la taula el tripartit.

A canvi dels "compromisos ferms" que obtingui Mas de Rodríguez Zapatero, CiU podria contribuir a facilitar en els pròxims mesos l'estabilitat del Govern del PSOE en aquest tram final de legislatura amb el seu suport a reformes econòmiques vitals per evitar que s'agreugi la crisi a Espanya. D'altra banda, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que la voluntat de Mas "no és anar a descongelar la seva relació" amb Rodríguez Zapatero, "ni establir una nova relació, ni fer una reunió protocol·lària, ni fer disquisicions de bones voluntats, ni declaracions de bones intencions".

Després d'inaugurar el I Congrés de Comunicació Política de Catalunya, a la Facultat de Comunicació Blanquerna, a Barcelona, Homs ha assenyalat que "no ho plantegem com un espai per fer teràpia col·lectiva. La voluntat és resoldre coses que són urgents per al 2011". El portaveu del Govern ha recalcat que la "vocació" del Govern "no és donar suport al PSOE, sinó fer que les coses funcionin i defensar els interessos dels ciutadans de Catalunya". Per treure importància al possible suport del grup de CiU, que lidera Josep Antoni Duran i Lleida –qui ahir es va reunir precisament amb Rodríguez Zapatero–, al Congrés a les polítiques econòmiques del govern, Homs ha recordat que el maig passat la federació nacionalista ja va facilitar l'aprovació d'un sever pla d'ajust.

D'altra banda, no s'ha volgut mullar sobre el possible relleu de Rodríguez Zapatero per Alfredo Pérez Rubalcaba com a futur candidat del PSOE: "Ens ho mirem amb un punt de distància. El govern de Catalunya ha d'anar a la seva".

stats