Política 11/05/2013

D'Escaladei a "l'escala cap a la llibertat": Mas reclama ser "estrictament democràtics" i "donar veu a la gent"

El president de la Generalitat visita la cartoixa restaurada del Priorat i torna a reivindicar el dret a decidir dels ciutadans sobre el futur del país

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, i autoritats locals en la visita a la Cartoixa d'Escaladei / ACN

La Morera de Montsant (Priorat)Aprofitant la seva visita a la cartoixa d'Escaldei, a la Morera de Montsant (Priorat), el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet un símil amb l'escala cap a Déu que representa aquest gran monument del Priorat i ha assegurat que Catalunya també intenta ascendir "una altra escala" cap a la seva llibertat. Mas ha lamentat que hi hagi qui pretén entorpir aquest camí "serrant barrots" i posant "pells de plàtan".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Seguirem anant cap amunt", ha assegurat. Mas també ha recordat que abans del procés cal ser "estrictament democràtics" i "donar veu a la gent perquè la gent pugui decidir".

La recuperació del monument de la cartoixa d'Escaladei ha proporcionat a Mas una metàfora de les que sol fer servir per llançar missatges polítics. "Catalunya també ha estat enrunada i ha estat capaç d'aixecar-se", ha apuntat el president. Mas ha assegurat que el país "puja ara una nova escala, l'escala cap a la llibertat". I s'ha mostrat convençut que Catalunya podrà "aixecar-se" de nou, com ho ha fet en altres etapes de la seva història.

Mas ha apuntat que amb el convenciment "de tots plegats" es podran evitar els entrebancs.

Reconstrucció del claustre menor de la cartoixa d'Escaladei

A la cartoixa d'Escaladei s'ha reconstruït el claustre menor, la peça central de l'àrea cenobítica, que s'obrirà ara al públic. La zona cenobítica no havia sigut mai visitable. Es tracta d'una de les restes més significatives del monument per conèixer com era la vida monacal a la cartoixa, la primera que es va construir a la península Ibèrica.

La cartoixa d'Escaladei va patir a partir del segle XIX importants saquejos i espolis que la van convertir en una espècie de pedrera en ruïnes. Només es van poder conservar al nucli d'Escaladei les restes que estaven soterrades o les que no es van poder endur els saquejadors o van considerar de poc valor.

L'any 2010 es va començar una excavació a la zona cenobítica de la cartoixa i gràcies als elements descoberts s'ha pogut reconstruir el claustre menor i bona part del paviment de les galeries, la situació de la font i altres elements de decoració originals. El claustre respon de manera exacta a l'estructura original del segle XVI i incorpora les peces que s'han recuperat durant la intervenció arqueològica.

Lliurament de la candidatura de la Unesco

Els representants de l'Associació Priorat han lliurat al president de la Generalitat un dossier preliminar de la candidatura de la comarca del Priorat perquè sigui inscrit a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco. Amb aquest lliurament es demana a la Generalitat que lideri el projecte davant la Unesco i, abans, la resta de tràmits pendents amb les institucions de l'estat espanyol. La candidatura s'ha anomenat 'Priorat-Montsant-Siurana, paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània'. Aquesta candidatura va ser engegada per la societat civil fa gairebé una dècada.

stats