Política 06/01/2011

Chacón confirma que aquest any pot començar la retirada de tropes espanyoles de l'Afganistan

La ministra de Defensa agraeix la "discreció" de les forces armades a l'hora de fer-se càrrec del control aeri civil quan es va decretar l'estat d'alarma

Joan Rusiñol
2 min

MadridDurant l'acte solemne de celebració de la Pasqua Militar a Madrid, presidit pel rei Joan Carles, la ministra de Defensa, Carme Chacón, ha confirmat que pensa seguir el full de ruta marcat a Lisboa i que després de prop de 10 anys de presència espanyola a l'Afganistan, aquest 2011 "podria començar" la retirada de tropes en aquelles zones sota control espanyol. Ha avisat, però, que cal assegurar-se que el govern afganès està preparat per assumir-ne la seguretat. "Els terminis són indicatius, els objectius, irrenunciables", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el balanç de l'obra feta el 2010 pel seu departament, la ministra ha recordat la declaració de l'estat d'alarma, que s'acabarà el dia 15. Chacón ha posat en valor la "discreció, sobrietat i eficàcia" de les forces armades a l'hora d'assumir el control de la gestió aèria, sempre "al costat de la Constitució", ha volgut puntualitzar.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Després d'ella ha pres la paraula el rei Joan Carles, que ha tingut un reconeixement per als "companys" militars que han mort aquest 2010 en acte de servei, posant l'accent en les missions internacionals, i ha recordat també les víctimes del terrorisme. Segons ha dit, la presència de militars espanyols fora de les fronteres de l'Estat és un "factor clau per consolidar el pes d'Espanya i el seu compromís amb la pau i la seguretat internacional".

Tant Chacón com el monarca han recordat la nova llei d'ensenyança dels militars, que els proporciona un títol universitari seguint l'exemple europeu. El rei ha acabat la seva intervenció amb un "diguin amb mi, visca Espanya!".

La Pasqua Militar és un acte solemne que se celebra al Palau Reial de Madrid, a la plaça d'Orient, des del segle XVIII, quan Carles III va vèncer els anglesos a l'illa de Menorca.

Dos mariners gallecs secrestats

Chacón també ha informat que dos mariners gallecs del pesquer 'Vega 5' es troben entre els tripulants de les 28 naus afectades per la pirateria a l'oceà Índic. El Vega 5, buc de bandera moçambiquesa operat per Pescamar i amb un total de 24 tripulants, va deixar de tenir comunicació amb la resta de la flota i amb la base terrestre el passat dia 30 enfront de les costes de Moçambic.

stats