11/10/2015

Mas garanteix al sobiranisme una entesa amb la CUP

5 min
Artur Mas es va dirigir per primera vegada als consellers nacionals de Convergència després de les eleccions catalanes del 27-S.

BarcelonaLa nit del 27 de setembre alguns dirigents de Junts pel Sí van estalviar-se les celebracions per haver guanyat les eleccions: dependre al Parlament de la CUP obria un escenari incert, difícil de digerir sobretot per a sectors de Convergència. Artur Mas ha deixat passar dues setmanes abans de celebrar, ahir a Bellaterra, el consell nacional del partit per fer balanç i encarar la nova etapa: el pas del temps, en política, ajuda a precisar els contorns de les coses. El missatge del president de la Generalitat en funcions als seus va ser doble. D’una banda, els va assegurar que hi haurà entesa amb l’esquerra independentista, tot i que ja avisa que serà lent; de l’altra, els va recordar que, per afrontar els reptes que vénen, cal posar en valor el múscul que ha demostrat “la nació” a les urnes. Amb la fotografia del país acabada de revelar, i que ara es trasllada a l’hemicicle del Parlament, Mas creu que l’únic camí possible és la suma dels diputats independentistes per implementar el mandat per crear un estat català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La plana major de CDC va rebre el seu discurs amb una forta ovació i amb crits de “President” i d’“Independència”. Dos dies després de la conferència política de la CUP, ahir Convergència també volia evidenciar un tancament de files al voltant del seu líder, que els d’Antonio Baños es neguen a investir. “Ha sigut una bassa d’oli”, admetien dirigents a la sortida del consell nacional. Segons els assistents, no es van plantejar objeccions a les negociacions que manté obertes Junts pel Sí amb l’esquerra anticapitalista.

Alguns dels que van prendre la paraula ho van fer, en tot cas, per “posar en valor la figura del president”. És a dir, que si la CUP té línies vermelles, CDC també. I qui lidera el Govern n’és una. Amb aquest aval, Mas es va mostrar convençut que hi haurà entesa: “Aquest cop també ens en sortirem”, va dir, girant la mirada enrere per recordar els nusos que s’han anat desfent, des de la investidura el 2012 fins a la pregunta per a la consulta o les negociacions per superar el veto de l’Estat a la jornada del 9-N.

El missatge optimista al conjunt del sobiranisme era clar però també hi va haver matisos, pensats per afermar la tranquil·litat interna. Va subratllar que les converses han de guiar-se en funció de la “proporció” dels vots que va rebre a les urnes cadascuna de les dues forces: JxSí té 62 diputats; la CUP, 10. Alguns dirigents recorden en privat que aquest repartiment de forces permet a la part més petita condicionar només fins a un punt determinat. Més enllà, la corda podria trencar-se i precipitar unes noves eleccions que ara ningú desitja. La cúpula de Convergència està esperançada en l’acord però també sap que serà complicat. Per això, el president de la Generalitat va demanar “temps” als militants, amb l’objectiu d’evitar que la precipitació porti la CUP a un enrocament irreversible. “Habilitat i sentit de país”, va demanar Mas. CDC creu que gestos inequívocs de ruptura com el que s’evidenciarà en el primer ple de la cambra, com va avançar ahir l’ARA, permetran acabar d’aplanar el terreny del pacte amb els cupaires.

A la sortida, alguns dels presents admetien que, a porta tancada, no havien rebut detalls de com avancen les converses perquè les filtracions no les facin descarrilar. L’hermetisme és gairebé total. I ho és per les dues parts.

“Prepotència xulesca”

L’altra garantia que el líder de CDC va donar a les bases és que el procés continuarà sent transversal, tal com s’ha evidenciat en les mobilitzacions de la societat civil des del 2012: “El que hem fet entre molts que no ho espatllem entre pocs, estic convençut que no”, va dir. Un avís a l’altre costat de la taula de les converses, perquè sigui conscient de la importància però també de la fragilitat del moment polític del país.

Per sortir airós d’aquesta situació que aviat entrarà en una zona de ràpids -la constitució del Parlament s’ha de fer a tot estirar el 26 d’octubre i, a partir d’aquell moment, el calendari ho condiciona tot- va exigir “claredat d’objectius, coratge i persistència” a tothom. La seva voluntat és que el sobiranisme no defalleixi un cop ha vençut a les urnes -tot i no haver aconseguit el 50% dels suports- i que la nova pantalla que previsiblement s’obrirà a Madrid després de les eleccions del 20 de desembre, la de la reforma constitucional, no distregui ningú del camí marcat el 27-S.

Més enllà de donar confiança al partit i d’escenificar que no hi ha escletxes internes, el discurs d’ahir també serveix per deixar clar als ulls de l’opinió pública -i dels seus socis de coalició- que no hi ha dreceres possibles ni canvis de sentit sobtats. D’entrada, per convicció, però també perquè Mas no té cap indici que l’Estat -el va diferenciar de l’actitud dels altres pobles d’Espanya- vulgui canviar. Veu una “prepotència xulesca” en el comportament de Madrid després dels comicis i de l’evident derrota del no -els partits estrictament unionistes van rebre un 39% dels sufragis- i una absència d’uns “mínims de solvència democràtica”: si en tinguessin, va subratllar, el primer pas que haurien fet l’endemà del 27-S hauria sigut retirar les querelles pel 9-N perquè els resultats ratifiquen, al seu parer, tot el que s’ha fet fins ara, inclosa la massiva consulta. En segon lloc, ell no recularà, assegura, perquè “hi ha hagut un canvi de mentalitat [al país] molt evident que és aquí per quedar-s’hi”. En els últims tres anys, va dir el president, moltes persones han fet un gir de la demanda de més autogovern -en un esquema autonòmic- a reclamar la plena sobirania. Mas demana posar atenció a no perdre els nous independentistes, que han permès eixamplar, a dreta i esquerra, els límits tradicionals dels que volien trencar amb Espanya.

“Catalunya s’ha comportat com una nació”, va sentenciar Mas, satisfet de com ha actuat fins ara la ciutadania, voti el que voti. L’enorme participació “enterra” mites com la majoria silenciosa i, també per això, Artur Mas se sent legitimat per continuar endavant.

PP i Unió carreguen contra les negociacions

El bloc contrari a la independència continua alertant de les conseqüències negatives que, segons ells, tindria un hipotètic pacte entre Junts pel Sí i la CUP. “Convertiria Catalunya en la Veneçuela del sud d’Europa”, va destacar ahir el cap de files del PP el 27-S, Xavier García Albiol, en un acte de la Guàrdia Civil a la caserna de Sant Andreu de la Barca. Ramon Espadaler, secretari general de l’extraparlamentària Unió, va afirmar en una entrevista a Catalunya Informació que veu amb “preocupació” una possible “servitud” cap a la CUP.

stats