CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES DE LA COPA DEL REI
Política 03/06/2015

El PP titlla d’“energúmens” els que van xiular

El Govern i els partits catalanistes censuren la intenció de sancionar i limitar la llibertat d’expressió

Ara
4 min
Rafael Hernando va assegurar que la xiulada és una mostra de la intolerància que evidencia “la malaltia d’una part de la societat”.

BarcelonaEls que més insisteixen que no s’ha de barrejar esport i política estan decidits a esprémer al màxim la xiulada a l’himne espanyol en la final de la Copa. L’executiu estatal i el PP van insistir ahir a censurar l’acció i en la necessitat de sancionar-la i legislar-la, una actitud contra la qual el Govern i les forces catalanistes fan pinya. Tan sols C’s va fer costat als populars a l’hora de burxar en la xiulada. El debat, en tot cas, se centra en si l’acció pot quedar emparada en la llibertat d’expressió. Els populars afirmen que no i per justificar-ho l’equiparen amb crits racistes i xenòfobs, que sí que estan prohibits als estadis. Ahir, a més, van apujar el to insultant els que van secundar la protesta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels que més s’hi va acarnissar va ser el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, per al qual “l’única cosa que demostra aquesta mena d’intolerància és la malaltia d’una part de la societat, que considera que és legítim i lícit ofendre el sentiment de patriotisme de les altres persones”. Els que van xiular van ser “incitats” per altres a comportar-se com “energúmens”, va dir. Així, pretén “desterrar” protestes com aquesta dels camps, ja que ho identifica com una mostra de racisme. Si l’expedient d’Antiviolència no satisfà el PP, per tant, advoquen per “reformar la llei de l’esport”.

Milions d’espanyols ofesos

Li va fer costat el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per a qui la xiulada va ser una “incitació a l’odi” que no ha de “quedar impune”. Tot i que no està tipificada com a delicte, considera que mereix una sanció administrativa, ja que va suposar “un escarni contra el cap de l’Estat i l’himne nacional”. “Hi ha milions d’espanyols, entre els quals humilment m’incloc, que ens sentim profundament dolguts davant d’aquesta actuació contra el rei i contra l’himne”, va lamentar el ministre, per al qual és un acte equiparable als crits racistes o insults per motiu de religió o ètnia. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, també va recordar que les llibertats “tenen límits, no són absolutes”, i per això va assegurar que “el que és seriós i rigorós és estudiar l’assumpte, identificar els fets i qui en són els responsables”. “Milers de persones van haver de suportar de manera estoica [...que] s’estigués ofenent símbols molt importants”, va lamentar Miguel Cardenal, president del Consell Superior d’Esports, que va donar suport a buscar responsables, ja que considera que “es va crear un risc i una situació de perill”.

La rèplica a Catalunya va ser quasi unànime, en especial la dels partits de tradició democràtica. Així, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va dir que l’Estat “va camí del ridícul majúscul” i va recordar que l’Audiència Nacional ja va considerar que la xiulada a la final de la Copa del rei del 2009 -també entre Barça i Athletic- estava emparada per la llibertat d’expressió. Si finalment se sancionés l’acció, “voldria dir que aquí ja no estem ni en una democràcia ni en un estat de dret”, va assegurar. El diputat d’ERC Pere Aragonès es va mostrar sorprès de la celeritat del PP a perseguir la xiulada, en contraposició amb “la mandra amb què combat la corrupció, els desnonaments, els abusos del poder financer”. El portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Mena, va opinar que per evitar xiulets “la millor manera és no posar l’himne de l’Estat en aquest tipus d’actes”, i el diputat de la CUP Quim Arrufat va dir que “no és propi d’una democràcia interpretar uns xiulets i una protesta com un atac al cor del sistema d’un estat, i en canvi sí que és propi d’un estat-inquisició”.

El PSC demana “respecte”

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va reconèixer la “llibertat d’expressió” per xiular i es va oposar a sancionar-ho, però va reclamar “respecte” a l’himne estatal. Una posició similar a la del seu homòleg del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, mentre que el portaveu del grup d’IU, José Luis Centella, creu que el PP intenta “desviar l’atenció”.

“Més que sancionar, s’haurien de plantejar per què es xiulava”

La xiulada a l’himne espanyol a la final de la Copa del Rei al Camp Nou ha provocat una allau de reaccions polítiques, però també algunes reflexions de futbolistes. La més clara la va fer ahir el capità del Barça, Xavi Hernández. “Va ser una xiulada espectacular. Estem en democràcia i hi ha llibertat d’expressió”, va raonar Xavi, que va ser encarregat d’alçar el trofeu amb Andrés Iniesta. “Més que sancionar, s’haurien de plantejar per què es xiulava”, va afegir el migcampista blaugrana, habitual en l’etapa més exitosa de la selecció espanyola. Aleix Vidal, migcampista català que juga al Sevilla -i que aquests dies està concentrat amb el combinat de Vicente del Bosque-, té una opinió diferent de la de Xavi: “Per a mi, les xiulades són una falta de respecte”.

stats