Política 04/06/2016

Rajoy: "El Govern ha trobat més lleialtat a Madrid que a la CUP"

El president del govern espanyol estén la mà a Puigdemont per refer ponts: "Haurem de fer passos per retrobar-nos"

Gerard Pruna
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha presentat el programa electoral a Barcelona aquest dissabte

Barcelona"Mai hi ha hagut un acord més deslleial que el de la CUP amb el Govern". Així de taxatiu s'ha mostrat aquest dissabte des de Barcelona el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que ha assegurat que la Generalitat "ha trobat més lleialtat a Madrid que en alguns dels seus socis".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent popular ha aprofitat la seva presència a la capital catalana per burxar en les dificultats de l'executiu de Carles Puigdemont per pactar els pressupostos, i ha recordat que el PP sí que va garantir l'estabilitat del govern català quan li va aprovar els comptes dels anys 2011 i 2012. "El PP ha aportat més estabilitat que aquests socis d'última hora entestats no en l'autogovern sinó en una revolució que no és possible", ha afegit.

Davant d'aquesta situació, Rajoy ha opinat que "cada cop és més necessari abandonar les quimeres i tornar a les coses que importen", i ha estès la mà per reconduir les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat. "Haurem de fer passos per retrobar-nos", ha avisat Rajoy, que ha apostat perquè els dos executius comencin a recórrer "el camí cap a la concòrdia".

Tanmateix, ha avisat que aquest camí cap a la concòrdia passa perquè la Generalitat abandoni un procés independentista que, ha dit, cada cop perd més suports. Ho ha fet amb una frase al més pur estil Rajoy en què distingia entre catalans i independentistes: "Sabem distingir molt bé entre catalans i independentistes, i som molt conscients que són més els primers que els segons. I més que seran en el futur", ha apuntat.

Crida a fer que el govern espanyol "no estigui condicionat pels extremistes"

La influència de la CUP en el Govern ha estat un argument recurrent durant l'acte del PP aquest dissabte a Barcelona per presentar el seu programa de cara al 26-J. Els populars han aprofitat l'avinentesa per fer una crida perquè la situació no es repeteixi a l'Estat i perquè després de les eleccions el govern espanyol "no estigui condicionat pels extremistes".

"Nosaltres a Catalunya ja sabem què és estar en mans de radicals, Espanya no pot caure en mans d'un frívol", ha resumit el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, el primer d'obrir foc també contra el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Albiol ha avisat que Espanya "no pot caure en mans d'un frívol" com el dirigent socialista.

L'ha seguit el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha presentat el PP com una "opció moderada davant el radicalisme". Segons Albiol i Fernández Díaz, als "chavistes, extremistes i independentistes" els uneix la voluntat de fer fora el PP, un objectiu per al qual ha alertat que poden comptar amb el suport del PSOE. També la vicesecretària d'estudis i programes, Andrea Levy, ha carregat contra el PSOE, i l'ha acusat de ficar Espanya "en un embolic" cada vegada que fa propostes per a Catalunya.

L'acte ha estat presentat per la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que també ha alertat contra el risc dels extremismes: "Nosaltres no som chavistes, som xavistes de Xavier García Albiol", ha avisat.

stats