Política 30/06/2016

El PSC proposa una "aliança" d'esquerres catalanes per impulsar el canvi

La ponència política del congrés recull que, en cas que els catalans rebutgin la reforma de la Constitució, s'avalarà la via "d'una llei de la claredat com la canadenca"

Efe
3 min
La nova executiva del PSC, amb Miquel Iceta al capdavant / PERE VIRGILI

BarcelonaLa ponència política del XIII congrés del PSC proposa l'articulació d'una "aliança catalana de progrés" en què col·laborin les forces d'esquerra al Parlament per fer possible el "canvi". En el document congressual, d'11 pàgines, els socialistes consideren "fonamental articular la gran majoria progressista i catalanista que existeix a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Una alternativa d'esquerra que no pot basar-se només en una aliança política, sempre fràgil i a l'atzar dels tacticismes partidaris, sinó que reclama una majoria social madura i consolidada, capaç de seguir críticament tant l'obra de govern com el comportament polític dels uns i dels altres i d'exigir-los coherència estratègica", assenyala.

El text recorda l'experiència dels governs tripartits, amb el PSC, ERC i ICV-EUiA, que van comandar la Generalitat de 2003 a 2010, i que van patir la "falta d'aquest seguiment social i d'aquesta exigència", la qual cosa "va propiciar un greu dèficit de cohesió interna".

Segons el PSC, "tant les esquerres que enfonsem les nostres arrels en el passat col·lectiu com les esquerres de més recent formació hem de fer nostra aquesta responsabilitat sense conservadorismes partidistes".

Per això, proposen "la col·laboració més estreta possible entre les forces d'esquerres presents al Parlament", sense especificar si la crida va dirigida només a la confluència de Catalunya Sí que es Pot o podria ser extensible als independentistes d'ERC i la CUP.

Sí que puntualitzen els socialistes que s'oposaran a "les preteses estratègies nacionals que amaguen interessos exclusivament partidistes i que pretenen suplantar la nació", com el "nacionalisme, sempre instrumental, de la dreta catalana i de la dreta espanyola".

Proposen, així, la "col·laboració de les forces parlamentàries que reivindiquin el catalanisme per arribar a la màxima entesa possible al servei de Catalunya".

L'escenari alternatiu a la reforma constitucional

La ponència política també recull la reforma de la Constitució en sentit federal que defensen els socialistes. En aquest cas, però, es posa per escrit l'escenari que tant Miquel Iceta com altres dirigents socialistes han defensat en cas que els catalans votessin en contra d'aquesta reforma acordada amb l'estat espanyol. "En cas de fracàs, en cas que la ciutadania catalana decidís rebutjar el pacte assolit pels seus representants, aleshores sí, els socialistes catalans proposaríem al conjunt dels espanyols altres instruments democràtics (per exemple, una llei de la claredat com la canadenca) que establissin les condicions per, si s’escau, verificar el suport ciutadà a una eventual secessió", defensa el document.

Un moment per "reinventar-se"

El PSC, el suport electoral del qual ha anat declinant des dels 42 escons al Parlament aconseguits per Pasqual Maragall el 2003 fins als 16 actuals, vol deixar enrere "l'etapa més dura i difícil", per la qual cosa està disposat a "repensar-se i a reformar-se".

"Ha arribat l'hora de tornar-nos a reinventar. De tenir de nou la intel·ligència, l'audàcia i la generositat de replantejar la nostra estratègia i la naturalesa del mateix instrument-partit, per ser fidels als nostres principis socialistes", apunta el document.

Els socialistes creuen que s'ha de "fer front als perills" que planen sobre la societat: "el cinisme egoista i insolidari, els populismes nacionalistes enfrontats, els radicalismes utòpics que tendeixen a l'absolutisme".

Es defineixen com a "demòcrates", "d'esquerres" i catalanistes i aposten per una agenda de prioritats que inclogui una "sortida justa de la crisi econòmica", la "superació del greu carreró sense sortida en què es troba Catalunya i la "regeneració democràtica".

Amb vista al XIII congrés del PSC, que se celebrarà del 4 al 6 de novembre, s'obrirà del 19 al 21 de setembre un termini de presentació de precandidatures per als llocs de direcció, que culminarà el 29 de setembre amb la proclamació d'aquelles que hagin aconseguit els avals necessaris.

El 15 d'octubre se celebrarà la jornada de votació del primer secretari del PSC, càrrec que aspira a renovar Miquel Iceta.

stats